Miért félünk a kalóriáktól?

A kalóriákkal sokan sokféleképpen foglalkoztak már, és ez fontos területe a táplálkozástudománynak. Azonban a számolgatás nem kell, hogy a részét képezze a mindennapjainknak.

Korábban, amikor klasszikus nyugatiétrendet követtem, én is figyeltem a kalóriákat. Muszáj volt! Enni mindig is szerettem, éhesnek lenni utáltam. Tartottam a súlyomat (leszámítva a várandósságomat), de ehhez az kellett, hogy ne egyek vacsorát, szénhidrát, vagy éppen zsírcsökkentett alapanyagokat használjak, éhesen álljak fel az asztaltól és kardiózzak. Kinek ismerősek ezek a körök?

Megannyi ismerősöm diétázik és hízza vissza a leadott feleseget, de mégsem változtat MÓDSZERT.

Lefogyott erőn felül, mert megcsapolta a bevitt szénhidrátot, vagy éppen éhezett. Aztán, amikor elérte a vágyott súlyt, vagy megunta az egészet, szépen visszatért a régi szokásokhoz – már jöttek is vissza a felesleges kilók. Az a baj, hogy ezt nem lehet a végletekig csinálni, sem lelkileg, sem egészségügyileg 🙁

Nekem a növényi étrend nem csak egy testi-lelki összhangot és felszabadultságot adott, hanem azt is, hogy kiléphettem a kalóriák bűvköréből. A teljes értékű élelmiszerek ugyanis nem csak kalóriákat tartalmaznak, hanem vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, jótékony vegyületeket, rostokat, vizet. És még ki tudja, mi derül ki róluk a jövőben!

Az én tapasztalatom az, hogy teljes értékű növényi étrenden nem tudok annyit enni, hogy számottevően eltérjek az ideális súlyomtól. A karantén időszak tökéletes bizonyíték volt. Heti 2-3 nagyon kemény súlyzós edzést kellett feladnom először egy sérülés miatt (csapatsport során szereztem, nem a teremben), aztán jött a zárás. Nálam ez nem hízásban, hanem hosszú ideig súlytartásban, majd fogyásban nyilvánult meg. Nyilván vesztettem izomból, de az étkezésemen egyáltalán nem kellett változtatnom, hogy ne hízzak.

Ezeket én is mondhattam volna pár éve

Nehogy egyél belőle, igazi kalóriabomba!”

„Most fizettem elő egy szénhidrát csökkentett étrendre.”

„Igen, én is kalóriaszegényen étkezem…”

Hihetetlen, hogy egy világot átszelő iparág épül a kalóriamentes életre. Arra, hogy úgy együnk, hogy annak nem marad nyoma.

Lefordítom: költsük el a pénzünket méregdrága (jellemző módon) egészségtelen, betegségeket generáló, és teljesen értelmetlen fogásokra. Hogy aztán kétszer ennyit költsünk olyan szerekre, amiktől egy csapásra lefogyunk…

Szerintem nagyjából mindenki beleesik ebbe a hibába, aki valaha is megpróbált fogyni. Ez a megoldás a kényelmünket szolgálja. Azt sugallják nekünk, „nyugi, semmin se kell változtatnod! Csak cseréld le ezt meg ezt a terméket és simán lefogysz!” Még az is lehet, hogy működik. De csak addig, amíg nem kezdesz el kicsit is másként enni, amíg nem vezetsz be csalókajákat, amikből csalóhetek lesznek és szépen visszajön minden. Aztán mehet újra a legújabb csodadiéta!

Ez sajnos most sok helyen a „vegán étrend” amit hiper-szuper prémium fehérjékkel, kiegészítőkkel és méregdrága kész kajákkal reklámoznak. Mert hát változtatnod nem kell, csak vedd meg a termékünket…

Változtatnod kell, ha változást akarsz!

Teljesen mindegy, melyik étrend mellett teszed le a voksodat, változtatás nélkül nem megy. Nekem a növényi étrend azért is volt szimpatikus, mert nem láttam benne reklámot. Azt mondták a szakértők, menjek el a zöldségeshez, vásároljak be, főzzek finomakat, lakjak jól és élvezzem az életet. A legszebb az egészben, hogy tényleg így működik! 🙂

És igen (többek között) azért eszem meg a datolyát banánnal, mert azonnal energiát ad. Soha nem számolom, hány kalóriát, mennyi szénhidrátot eszem, mégis évek óta 1-2 kg plusz-mínusz között ingadozom. Ehhez csak két alapelvem van:

  • 80-90%-ban teljes értékű növényi étrend
  • és azért eszem, hogy éljek, nem azért élek, hogy egyek 🙂

________

Ha szeretnél még többet megtudni a növényi étrendről, akkor iratkozz fel az ingyenes gyorstalpalómra, vagy lesd meg közelebbről a könyvemet itt!