A vegán életmód is megbetegíthet

Nem, szó sincsen fehérjehiányról, vagy valami hasonlóról, amivel riogatnak. Azonban az egyoldalú táplálkozás már komoly veszélyeket rejt magában, hasonlóan a helytelen étrend. De mit is jelent ez?

Egyoldalú az, ha nem eszel elég széles palettáról. Ez a legtöbbször megváltozik, ha eltelik egy-két hónap és rájössz, hogy valójában alig néhány fajta alapanyagból válogattál korábban, mindevő étrendet követve.

Sajnos sokan azonosítják a testépítők étrendjét az egészséggel, pedig az igazság az, hogy nem sok más étrend veszi fel hasonlóképpen a harcot az egyoldalúsággal. Kevés zöldség, csirke, rizs és fehérjeturmix táplálék-kiegészítőkkel – ez vajon egészségesen hangzik hosszútávon? (Tisztelet a kivételnek.)

A szivárványétrendről már korábban volt szó és arról is, miért fontosak a színek az étrendben: minden egyes szín más és más antioxidánst jelöl, ha ezeket kihagyod az étrendedből, akkor automatikusan gyengíted a tested védekezőképességét és a megfelelő működését.

Aztán ott van a helytelen étrend. Én jó ötletnek tartom, hogy a klasszikus nyugati étrendről vegán gyorséttermi kajákkal csábítjuk az embereket, mert már tényleg mindent, de mindent el lehet készíteni a növényekből. Szerencsés, ha ezt legalább úgy tesszük, hogy nem ártunk annyit a környezetünknek és az állatoknak. DE! Ez nem egészség.

Attól, hogy valami vegán, még nem lesz egészséges! Egy csomó keksz, nápolyi, üdítő, jégkrém vegán és vannak vegán késztermékek is – sírni tudtam volna, amikor múltkor megnéztem, mennyi összetevője van egy előrecsomagolt, vegán hamburgernek.

És persze most ezt a hullámot meglovagolják a nagy, hazai „fitneszguruk” akik ebben látják meggazdagodásuk új potenciálját. Vegán szemszögből ennek óriási veszélye az, hogy az emberek megbetegednek ezektől a termékektől, hiszen közük sincsen a teljes értékűséghez – és így majd rásüthetik, hogy „Vegán étrend? Hagyjad már, hát én attól lettem cukorbeteg!” 🙁

Sajnos ez nem a távoli valóság és nem fikció, az általam készült kutatás szerint (értékelés a könyvemben) a megkérdezettek több mint fele bevallotta, hogy csak az számít számára, hogy az általa fogyasztott ételben ne legyen állati eredetű. Ez vegán szempont és fontos dolog, de ha annyira szeretjük az állatokat, akkor azt is meg kell mutatnunk, hogy a teljes értékű növényi étrend az, ami igazi csodaszer – nem pedig a vegán címke teszi azzá az egyes fogásokat.

________

Ha szeretnél még többet megtudni a növényi étrendről, akkor iratkozz fel az ingyenes gyorstalpalómra, vagy lesd meg közelebbről a könyvemet itt!