Nyomokban állati eredetűt tartalmazhat

Talán már benned is felmerült, mit jelent egy-egy csomagoláson, hogy bizonyos adalékanyagot tartalmazHAT. Vajon vegánnak minősülnek azok a termékek, amikben lehet állati eredetű?

Természetesen azok a termékek, amikben valamilyen állati eredetű van, nem számítanak vegánnak. Azonban azok az állati eredetű „alapanyagok”, amik csak feltételesen kerülnek felsorolásra, valójában nincsenek benne az adott termékben.

Akkor miért kerülnek fel a listára?

Mert az adott gyárban, vagy ugyanazon a futószalagon készítenek olyan terméket, amihez használnak állati eredetűt. Jó példa erre a tészta, amiről már korábban írtam egy bejegyzést. Szinte minden durumtésztán, vagy tojásmentes tésztán ott van, hogy „tartalmazhat tojást”.

Erről most már tudod, csupán annyit tesz, hogy a termék kis eséllyel ugyan, de érintkezhetett tojással, tojásporral, akár közvetlenül, akár pl. levegőn keresztül.

De miért kell jelölni?

Elsősorban az allergiások, illetve azok miatt, akik ugyan nem allergiásak, de rendkívül érzékenyek az adott összetevőre. Ha ez esetedben nem áll fenn, „csak” növényi étrendet követsz, bátran ehetsz ezekből a termékekből is. Ennek ellenére továbbra is igaz, hogy minél kevesebb adalékanyagot és összetevőt tartalmazó ételt fogyasztasz, annál jobb 🙂