A hosszú élet titka: sok rost és fermentálás

A hosszú élet titka: sok rost és fermentálás

A tudomány most kezdi újra felfedezni a fermentálás jótékony hatásait, és úgy tűnik, a fermentált élelmiszerek egészségügyi hatásai pótolhatatlanok. Már számos tanulmányt publikáltak, amikben ezek az ételek pozitív hatást gyakoroltak olyan betegségekre, mint a kettes típusú cukorbetegség, vagy éppen az ízületi gyulladások.

Sokaknak talán újdonság, de még a stresszt, a depressziót illetően is eredményesen bevethetőek a fermentált élelmiszerek. Szóval távolról sem „csak” az emésztést segítik és a puffadást csökkentik!

A fermentált ételekben gazdag étrend növeli a bélben levő mikroorganizmusok sokféleségét, ami egyértelműen az egészség javulásával jár.

De mi segít még?

Hát a magas rostfogyasztás. És miben vannak rostok? A növényekben! 😉 Főleg a teljes kiőrlésű gabonákban és a hüvelyesekben. A magas rosttartalmú ételek egyértelmű összefüggést mutatnak az alacsonyabb halálozási rátával és az úgynevezett civilizációs betegségekkel szemben is mérhetően eredményesek.

Szóval, ha két dolgot tennél meg minél előbb az egészségedért, akkor:

  • egyél több rostot,
  • valamint kezdj el fermentált élelmiszereket fogyasztani.
Hogyan csinálj fermentált káposztát?
  • A káposztát gyaluld le, vagy vágd vékony csíkokra
  • Tedd sterilizált befőttes üvegbe
  • Szorítsd le az egészet egy megtisztított káposztalevéllel
  • Majd öntsd le 2%-os, kihűtött sóoldattal (egy liter vízhez egy evőkanál, jódmentes só dukál)
  • Zárd le és kezdd el érlelni szobahőmérsékleten, néhány nap után már vehetsz is kóstolót.

A fűszerezésnek, a zöldségek összeválogatásának csak az ízlésed és a fantáziád szabhat határt 🙂