Vegán vásárlási rutinok

A könyvemből megtanulhatod, hogyan főzünk a növényi étrendnek megfelelően, és természetesen részletesen bemutatom azt is, milyen rutinok segítenek téged a mindennapok során. Arra gondoltam, utóbbiba is engedek egy kis betekintést, és megmutatom, milyen egyszerű a vegán étrend alapjai szerint vásárolni.

Amikor növényi étrendre váltottam, sivárnak hatott a bevásárlókosaram. Ennek oka jelentősrészt a tanácstalanság volt, valamint az, hogy akkoriban még nem volt ilyen sok vegán termék. (Utóbbiak vásárlását egyébként csak fenntartásokkal, háttértudással javaslom, írni fogok még róla.)

Most már minden elmondható a vásárlásaimról, csak az nem, hogy sivár lenne: friss alapanyagok, élénk színek, tudatosan összeválogatott termékek és persze egy kis „bűnözés” vegán alapokon 🙂

A tésztás fogások veganizálása

A tésztákat szinte mindenki fogyasztja és szereti, a növényi étrendben pedig érdemes méltó helyre tenni őket. Hihetetlenül egyszerűen vegánná varázsolhatod a tésztás ételeket, csupán arra kell figyelned, hogy a választott termékben ne legyen tojás. A durumtésztákban pl. egyáltalán nincs.

  • Tehát, ha készítesz valamilyen fokhagymás, paradicsomos, vagy éppen avokádós, zöldségmártással készült szószt és ahhoz durumtésztát főzöl, akkor máris készítettél egy isteni, vegán főfogást

Alternatív lehetőségként kiemelném a gluténmentes tésztákat, ezek jellemző módon kukoricára építenek és szintén nem szoktak tojást tartalmazni. De készül már tészta quinoából, kölesből, hajdinából, ugyancsak tojásmentesen. Ha pedig leves, akkor egyértelműen mie tészta („kínai levestészta”): nagyon jó az állaga és szintén tojásmentes. A távoli ízek kedvelőinek alternatíva lehet az üveg- és a rizstészta is, ezek sem tartalmaznak tojást és más, állati eredetűt sem.

Végül pedig ott vannak nagy kedvencem, a hüvelyes alapú tészták, amik ugyan drágák, de tökéletesen passzolnak a növényi étrendbe, ráadásul allergénmentesek.

Lekvárok és dzsemek

A soron következő termékek, amiket érintünk a vegán bevásárlási rutinokat illetően, a lekvárok és dzsemek. Ezekkel kapcsolatosan is hihetetlenül egyszerű a dolgod, ugyanis csak arra kell figyelned, hogy pektinnel, ne pedig zselatinnal készüljenek. Ennyi! Máris egy újabb, komplett termékcsaládot tudtál veganizálni a bevásárlásaid során 🙂 Én azt tapasztalom egyébként, zselatint egyre ritkábban használnak a gyártók – szerencsére.

  • Nagyon finomak tudnak lenni a bolti lekvárok, de azért fontos a mérték, hiszen a hagyományos változatoknak (legalább) a felük cukor, ami azért elég tömény és kalóriasűrű ételt jelent, még, ha nincs is benne egyéb adalékanyag.

Plusz, tegyük hozzá, sokak szemében nem is igazán vegán termék a „sima” fehércukor, azt ugyanis égetett állati csontokon, úgynevezett csontszénen szűrik át és így finomítják, fehérítik. Már csak ezek miatt is javaslom inkább a házilag elkészített lekvárok, dzsemek és szörpök fogyasztását, lehetőleg pusztán a forrótartósítás alapjaira támaszkodva 🙂

Tehát: ha növényi étrendbe illeszthető lekvárt, dzsemet, befőttet szeretnél, akkor pektinnel sűrítetett vegyél. Ha pedig a teljes értékűségre is törekszel, akkor javaslom pl. a szatmári szilvalekvárt, amihez az égvilágon semmilyen adalékanyag nem kerül (kapható pl. LIDL-ben).

Savanyúságok

A lekvárok után megemlíteném a készen kapható savanyúságokat, amik természetesen vegán terméknek minősülnek, legalábbis én eddig nem találkoztam sosem állati eredetű összetevővel velük kapcsolatosan.

Megtévesztő lehet azonban a tartósítás során használt tejsav, de nevével ellentétben szerencsére semmi köze nincs a tehéntejhez. Ez alól kivételt képezhet az, ha az összetevők között a tejsav vastag betűvel szerepel, akkor ugyanis nem növényi eredetű (de én ilyet sem láttam még).

Vegán késztermékek

Gyakorlatilag már mindent megvehetünk a növényi étrend követelményeinek eleget téve. Egy-egy nagybevásárlás során én sem csak gabonákat, zöldségeket és gyümölcsöket veszek, bizony kerül a kosaramba gnocchi, wrap, keksz, chips, csoki, pirosarany, akár nápolyi, leveles tészta, stb. De sohasem túlsúlyban!

Tényleg rengeteg véletlenül-vegán termék létezik, ezeket csupán észre kell venni!

Sajnos azt tudom mondani, hogy az elején ennek a rutinnak a kiépítése lassú, hiszen egyesével kell ellenőrizni, hogy az általad preferált termék (annak ellenére, hogy nincs rajta a vegán logó) belefér-e a növényi étrendbe. A jó hír viszont az, hogy ha ezt egyszer-egyszer megteszed, akkor utána ismét gyors lehet a vásárlásod. Én sem nézem meg minden alkalommal, hogy a jól bejáratott müzliszeletem még mindig vegán-e, éppúgy rutinszerűen teszem a kosárba, mint mások, akik inkább csak ránézésre vásárolnak.

De ezek a termékek továbbra sem egészségesek!

Egy vegán termék is gond nélkül lehet ultrafeldolgozott, hiszen csak annak kell eleget tennie, hogy ne legyen benne: hús, tojás, tejtermék, zselatin, méz és egyéb állati eredetű, pl. kármin.

Továbbra sem azt mondom, hogy időnként ne férnének bele az étrendbe, de minél inkább háttérbe sikerül szorítani őket, annál jobb. Annál könnyebb elérni/tartani a vágyott súlyt és megőrizni az egészségünket, minél több teljes értékű ételt veszünk magunkhoz.