Miért nem fogyok növényi étrendet követve?

Amennyire én tapasztalom, növényi étrenden sokkal inkább az szokott problémát okozni, hogy valaki túl gyorsan fogy, semmint túl lassan. Ennek ellenére előfordulhat, hogy nem igazán tudsz búcsút mondani a kilóknak, vagy éppen az ellenkezője történik: hízni kezdesz.

Amellett, hogy természetesen állhat a háttérben kivizsgálásra váró, egészségügyi probléma, az étkezés szintjén is követhetsz el hibákat:

  • A leggyakoribb ok talán az, hogy nem igazán változtatod meg az étkezési szokásaidat. Ahogy azt már sokszor írtam, a növényi étrend nem feltétlenül egészséges. Kizárólag növényekből készül a kóla, számos chips, csoki, félkész, mélyhűtött termék – vegán életmód szerint fogyaszthatod őket, de pusztán attól, hogy nincs bennük állati eredetű, még nem lesznek egészségek. Ezek a termékek sajnos nem szűkölködnek kalóriákban sem, és jellemző módon sok bennük a finomított szénhidrát, valamint a zsír.

  • Másik gyakori ok, amibe sok kezdő vegán belesik az, hogy mindent helyettesíteni próbálunk. Ugyan én is sok oldalon keresztül részleteztem a könyvben, hogyan és mit tudunk pótolni, igyekeztem elsősorban a természetesebb alapanyagok fogyasztását előtérbe helyezni. Tudom ugyanakkor, hogy amikor váltunk, akkor még vágyunk a régi ízekre. Rántott hús ízű nemrántotthúst akarunk enni és sajtízű nemsajtot.
    Ez nagy dilemma, de látni kell, hogy minél inkább a helyettesítő termékekre támaszkodsz, annál több feldolgozott ételt fogsz a tányérodra tenni. Dicséretes, hogy így legalább kisebb lesz az ökológiai lábnyomod, valamint nem bántod az állatokat, de fogyni aligha fogysz – egészségesebb pedig biztosan nem leszel.

  • Szintén gyakori, hogy alábecsüljük a kalóriákat és ez a váltás során veszélyes tud lenni. Könnyen el lehet jutni az intuitív evésig, de az életmódváltásba sokan eleve rossz szokásokkal vágnak bele és ezek nem tűnnek el pusztán attól, hogy most már nem eszel állati eredetűt. Ilyen lehet a késői vacsora, a nassolás, a folyékony kalóriák fogyasztása, vagy éppen a rossz makró-párosítás (pl. túl sok szénhidrát és zsír együttes fogyasztása). De az egyszerű tájékozatlanság is ide tartozik: pl. tanácstalan vagy, mit egyél, ezért folyton egyoldalúan, kalóriadúsan főzöl magadnak, vagy nem edzel súlyokkal azért, nehogy túl izmos legyél.
Mi a megoldás?
  • Első körben érdemes kizárni a feldolgozott helyettesítő termékeket, vagy legalábbis törekedned kell arra, hogy minél jobban háttérbe tudd szorítani őket. Tekints rájuk kényelmi termékként, de ne alapként! Nem fogsz attól hízni, ha heti néhány alkalommal eszel növényi sajtot, vagy vegán hamburgert, de ne ez legyen a kiindulópont!

  • A második nagyon lényeges teendő az, hogy okosan megváltogatod azokat az alapanyagokat, amiket a tányérodra teszel. Kezdheted mindjárt a sort az alacsony kalóriasűrűségű, de magas tápanyag-sűrűségű ételekkel. A jó hír az, hogy minden feldolgozatlan, növényi élelmiszer ide tartozik, kivéve a dióféléket és a magokat. Ezek is egészségesek és fontosak, de inkább a délelőtti, kora délutáni órákban javasolt őket magadhoz venni.

  • Segít az is, ha egyszer-egyszer használod a konyhai mérleget. Tőlem nagyon távol áll a méricskélés, azért nem is szoktam recepteket megosztani veletek, mert nem hiszek abban, hogy így hosszútávon élvezettel lehet főzni és étkezni. Azonban, amíg fogalmad sincs, mennyit 100 gramm zabkása, vagy mondjuk 50 gramm chips, addig érdemes időnként mérni. Ha látod, hogy egy táblacsoki mekkora és hány kalória, majd összeveted azzal, hogy mennyi gyümölcs/zöldség, stb. tesz ki ugyanennyi kalóriát, azonnal meg fog változni a véleményed az ételek összeállításáról.

  • Fogyás esetén érdemesebb előtérbe helyezned az alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket, különösen este. Természetesen éhezni sohasem szabad, de ha leadnál pár kilót, akkor nem fér bele rendszeresen a kalória gazdag, nehéz vacsora a hétköznapokba.

  • Végül pedig ne ess abba a hibába, hogy azt gondolod, edzéssel majd mindent kompenzálhatsz, mert jellemző módon a bevitt kalóriákat alá-, a sport által elégetett kalóriákat pedig túlbecsüljük. A legjobb választás fogyás és tónusos izmok elérése esetén (a tévhitekkel ellentétben) nem a kardió, hanem a súlyzós edzés. Ha mindenáron kardiózni szeretnél, akkor arra a súlyzós edzések végén érdemes sort kerítened.