Készen állsz, hogy növényi étrendre válts?

Nagyon sokszor előfordult már, hogy valaki tanácsot kért tőlem, aztán végül minden maradt a régiben. „Szinte minden nap kicsinálja valami a pocakomat”, „Állandóan puffadok”, „Szeretnék fogyni, de imádok enni”, „Sajnálom az állatokat, de annyira szeretem a hús ízét…” Mindenkinek a fejében megfordulnak az ehhez hasonló gondolatok, mielőtt vált. Én vagy 20 éve találkoztam először a vegetáriánus étrenddel, de bele se gondoltam, hogy pontosan mit takar, mik lehetnek a mozgatórugói. Aztán úgy 13 éve jött először szembe a növényi étrend, hát azon teljesen ki voltam borulva 🙂 Nem értettem, mi értelme van mindent helyettesíteni? Meg egyébként is, mire jó az ilyen szintű válogatás? Fel sem merült bennem, hogy jobban utánajárjak a tudnivalóknak, esetleg belegondoljak, hogy ez sokaknál, pl. az étel érzékenyeknél nem választás kérdése.

Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy semmi gond nincs azzal, ha még nem érzed magadat késznek a váltásra. Nem baj! Majd eljön az ideje, amikor meg kell tenned a következő lépést. Nagyon szeretném, ha mindenki minél előbb eszmélne, de ennek a gondolatnak meg kell érnie, és ezt nem tudjuk siettetni mindenáron.

Viszont: nem akarhatunk változást változtatás nélkül!

Ahhoz, hogy növényi étrendre válts egy átlagos nyugati étkezésről, sok mindent át kell gondolnod, sok mindenen változtatnod kell. Ehhez szükséges idő, energia, útmutató, motiváció, de ez csak akkor lesz meg, ha valóban akarod. Ha azzal halogatsz, hogy nincs időd bevásárolni, főzni, utánajárni, akkor még nem állsz készen – vagy még nem nyomaszt eléggé mindaz, amit megtudtál, amit érzel, esetleg nem okoz olyan (látható, érezhető) problémákat az étkezésed, ami ezt sürgetné.

Az életmódváltás nem ott kezdődik, hogy előfizetsz egy étrendre, vagy megveszed egy nagy márka kezdő szettjét, aztán egy ideig követed a szigorú előírásokat. Az életmódváltás ott kezdődik, hogy rájössz, egy életen át tartható módszert, egy számodra inspiráló és egyúttal az egészségedet megőrző lehetőséget kell találnod. Nekem ilyen volt a növényi étrend, ami az első néhány heti-havi tapasztalás, átállás után a mindennapok természetes alapjává vált 🙂