Zabkása, vagy zabkeksz? Mit válassz?

Vajon mitől függ, hogy egy alapanyag, egy hozzávaló teljes értékű, vagy sem? Mire kell koncentrálnod, ha szeretnéd észrevenni a különbségeket? Egy jól átlátható példát keresztül szeretném megmutatni neked!

Zabkása és zabkeksz – első ránézésre nincs is nagy különbség! Igaz, azt hozzá kell tennem, hogy direkt egy vegán, cukormentes zabkekszet választottam az összehasonlításhoz, szóval ebből ki lehetett volna hozni egy jelentősebb eltérést is.

A lényeg viszont, amire szerettem volna rávilágítani az, hogy az ördög nem a tápanyagtáblázatban bújik akkor sem, ha sokan ezt szeretnék elhitetni.

  • NEM ehetsz meg mindent korlátlanul csak azért, mert kevés benne a szénhidrát!
  • NEM tanácsos úgy étkezned, hogy csak egyetlen makrót számolsz és minden mást figyelmen kívül hagysz!

Növényi étrenden a kulcsfontosságú mérce az, hogy az adott termék teljes értékű, vagy sem. Ha nem az, akkor inkább csak alkalmanként fogyaszd, mikor megkerülhetetlen. Pl. a zabkeksz landolhat a táskádban, ha túrázni mész, vagy nem volt időd uzsonnázni, azonban ne legyen mindennapos alapanyag és lehetőleg ne önmagában fogyaszd (pl. egyél a zabkeksz mellé egy almát).

Nézd meg azt is, mit találsz még az összetevők között! Mik a hozzáadott alapanyagok? Ha túl sok mindent látsz a felsorolásban, akkor már biztos, hogy egy feldolgozott, vagy ultrafeldolgozott termékkel van dolgod, ami nem fogja az egészségedet szolgálni.

Végül pedig mérlegeld, mennyire telít el az adott termék! Egy adag zabkása sokkal tovább biztosítja a jóllakottság érzetet, mint néhány keksz. Sőt lehet, hogy előbbit nem is tudod egyszerre megenni, míg a kekszeket gond nélkül bekapod pár pillanat alatt. Az éhségérzet ennyi idő elteltével még nem is jelentkezik, ami már meg is ágyaz a túlevésnek, a felesleges kalóriák bevitelének.