Hogyan lehet egészségesebb a vegán gyorsétel?

Nem eszem túl gyakran vegán gyorskajákat, de sosem titkoltam, hogy néha szoktam én is hódolni ezeknek az ételeknek. Azonban amikor van rá módom, akkor magam készítem legalább a nagy részét az adott fogásnak, mert így oda tudok figyelni néhány szempontra, amivel egészségesebbé tehetőek ezek az ételek is.

  • Húspótló helyett gyakran készítek zöldségfasírtot, de már az is sokat számít, ha nem olajban, hanem sütőben sütjük a választott feltétet.
  • Szoktam vásárolni gyorsfagyasztott hasábburgonyát. Amit én veszek, annak 4% az olajtartalma – ezt sütőben sütöm grillfunkción és máris sokat tettem azért, hogy ez a gyorskaja se legyen olyan rossz választás.
  • Mindig jól megtömöm a fogásokat zöldséggel, hogy elsősorban az laktasson.
  • Próbálok alternatív szószokat használni a kész verziók helyett. Nyilván semmi sem történik, ha ketchup kerül a hotdogba, de pl. a wrapot humusszal, vagy avokadókrémmel szoktam megkenni.
  • Jellemző módon már növényi sajtot sem szoktam kérni/tenni a pizzámra – ez is sokat javít az adott fogás minőségén és jóval kevesebb benne a kalória is.
  • Érdemes kerülni az ultrafeldolgozott péksütiket. Tudom én is, hogy van előrecsomagolt vegán hotdog kifli, de az sem egészséges. Jobb verzió, amikor a helyi pékségben, adalékanyagmentes, kovászolt kiflit veszel, de a legjobb, ha magad sütöd teljes kiőrlésű lisztből.