Vegán golden latte

Beköszöntött a hideg, én pedig azonnal a fűszeres-melengető ételeket kívántam meg. Nyáron alig ettem levest, most viszont gyakorlatilag nincs olyan nap, hogy ne kerülne az asztalomra, akár többször is. De nem csak a melengető ételek, hanem az italok is előkerültek. A napokban ittunk forró csokit, most pedig az aranytej került a porondra.

Az aranytej egy indiai finomság, előszeretettel használják az ájurvédában. Kurkurma latte, golden latte néven is ismeretes. Be kell vallanom, az ájurvéda volt az egyetlen, amit kétséggel fogadtam a tananyagban, de azt látom – nem csak magamon, hanem az ügyfeleimen is –, hogy abszolút van létjogosultsága.

Ez az ital is „ahány ház, annyi szokás” alapelv szerint működik, de ami biztos, hogy mindegyik változata nagyszerű immunerősítő, gyulladáscsökkentő, tökéletes antioxidáns-forrás és a testet-lelket átmelegíti. Javaslom, hogy az alaprecept alapján bátran kísérletezd ki a saját kedvencedet!

Hozzávalók

  • 250 ml növényi tej (lehetőleg kókusz, vagy mandula)
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt kurkuma
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj 
  • 1 csapott mokkáskanálgyömbér

Elkészítése

  • Keverd össze a hozzávalókat, lassan forrald fel és 10 percig hagyd főni, majd szűrd át, hogy kellemesebb íz-élményt jelentsen.
  • Kedved szerint édesítheted, vegánoknak pl. jó választás lehet a nádcukor, vagy az agavé szirup.

Természetesen testre szabható, más fűszereket is lehet beletenni (népszerű összetevő még a szegfűszeg, kardamom, csillagánizs, fekete bors), tudjátok, nekem a fűszerezés nagy vesszőparipám 🙂 Ha pedig nincs kedvetek kísérletezgetni, akkor vehettek kész kurkuma latte fűszerkeverékeket is, de azért lessétek meg az összetevőiket!