Harira, az arab lencsés-csicseriborsós leves

Egyik nap úgy érkeztem haza, hogy ennem kell valami melengetőt, forrót, fűszereset, de tartalmasat – így esett a választásom a harirára. A harira egy arab leves, amit igazán könnyű úgy átalakítani, hogy passzoljon a növényi étrendhez.

Sajnos, amikor Marokkóban éltem néhány hónapig, akkor még nem is hallottam a növényi étrendről, pedig alighanem sokkal több alapanyagot és ízt próbáltam volna ki. Az arab konyha rendkívül ízletes és különleges, de azoknak sem érdemes ellenállniuk a kínálatának, akik nem rajonganak pl. a fahéjas ízekért a főfogásokban. Egy-egy fűszer, alapanyag gond nélkül kihagyható, helyettesíthető. Én sem tojással sűrítettem ezt a levest, hanem egy szintén népszerű alternatívával: paradicsompürével.

Elkészítése

  • Először hagymát dinszteltem.
  • Mozsárban megtörtem az általam választott fűszereket: citromos borsot, kurkumát, köménymagot, fűszerpaprikát, gyömbért, fokhagymát és sót használtam.
  • Kicsit átforgattam a pasztát a hagymával, majd ráöntöttem egy adag átmosott lencsét.
  • Vízzel felöntöttem és kuktában kb. 15-20 perc alatt puhára főztem.
  • Közben előkészítettem a többi zöldséget: jellemző alapanyag a répa, a paprika, és alapvető a csicseriborsó. Én most répát, főtt csicserit, újhagymát használtam és mellétettem egy adag koriandert is, ami helyettesíthető petrezselyemmel.
  • Amikor egyet rottyant, felöntöttem paradicsomszósszal és még egy kis vízzel higítottam, majd az egészet összefőztem.
  • Harissával, az arab világ Erős Pistájával csípőssé varázsolhatjátok 🙂

Ez az isteni, melengető finomság nagyszerűen passzol a teljes értékű növényi étrendbe, TÉNÉ fogásnak számít.

Videót az elkészítéséről az Instagram oldalamon találsz.