Így lehet békésebb a karácsonyi vacsora

A családi étkezések jó ideig nem egyszerűek, mikor különféle rutinok alapján étkeznek a résztvevők. A növényi étrend ebből a szempontból sokszor olyan, mint egy diéta: nem mindenki tolerálja jól és bizony lesznek, akik megjegyzéseket tesznek rá, valamint megkérdőjelezik létjogosultságát.

Nyilván erre a legkevésbé karácsonykor vágyunk, de ha felkészülsz a kínosabb helyzetekre, kérdésekre, akkor sokkal egyszerűbben és nyugodtabban tudod majd lereagálni őket.

Agresszívabb társaság esetén

Amennyiben nagyon passzív-agresszív környezetbe készülsz, talán az a legjobb, ha viszel magaddal kiegészítést a vacsorához. Nyilván ebbe is bele lehet kötni, „mert hát miért nem jó neked az, ami mindenkinek megfelel”.
Nem muszáj azonnal elővenned a kis csomagodat, amikor belépsz, hiszen lehet, hogy kellemes meglepetésben lesz részed, és külön gondoltak rád. Viszont jó, ha nem maradsz éhes és van mihez nyúlnod abban az esetben, ha legfeljebb rizst és egy kis savanyúságot tudsz a tányérodra pakolni.

Ilyenkor két megoldás kínálkozik: vagy viszel magadnak egy irigylésre méltó, szuper fogást, aminek láttán a többiek is megértik, miért nem lemondás számodra a növényi étrend. Vagy csomagolsz egy alapot, amit ki tudsz egészíteni a helyszínen körettel, salátával. Ilyen lehet pl. néhány zöldség- vagy gombafasírt, vagy akár vegán rántott szelet, kolbász.

  • B-verzió lehet, ha azt mondod, hogy érzékeny vagy bizonyos alapanyagokra és mivel nem szeretnél a mosdóba rohangálni, jobbnak gondoltad, ha magadnak hozol ennivalót. Ez nyilván nem működik a család esetében, de ha csak egy alkalmi vacsoráról van szó, akkor számos felesleges kérdéstől és véleménytől megkímélheted magadat.

Vacsora egy Elfogadóbb közegben

Amennyiben viszonylagosan elfogadó a családod, tehát készülnek neked külön fogással, úgy semmi teendőd nincs az étkezéseket tekintve, ez már egy szuper irány! Viszont lelkileg nem árt kicsit készülnöd, mert sokan nehezen fogadják az újításokat és mindenre zsigerből rávágják, hogy értelmetlen – anélkül persze, hogy meghallgatnának. Ez biztosan nyomaszt, de hidd el, nem a karácsony a megfelelő a vitás ügyek tisztázására!
Nem árt ugyanakkor, ha felkészülsz rájuk, hogy legyenek érveid a saját igazad mellett. Erre vonatkozóan írtam a könyvemben külön egy fejezetet, aminek a címe „Kifogások a vegán életmód, a növényi étrend ellen”. Ebben részletesen kifejtettem, mik azok a támadási pontok, amiken igyekeznek fogást találni a növényi étrend ellen érvelők. Mindenre van közérthető és tudományosabb magyarázat is 🙂 Viszont van, amikor jobban jársz, ha nem szállsz vitába pl. a garatra felöntött, világéletében falun nevelkedő nagybácsikáddal. Egyszerűen nem ér annyit az egész! Ilyenkor szerencsésebb, ha leszereled a kötekedőket:

  • „Értékelem a véleményedet és megértem, hogy aggódsz, de hidd el, alaposan utánajártam a fontos tudnivalóknak.”
  • „Köszönöm, hogy érdeklődsz a táplálkozásom felől, szívesen mesélek majd róla neked egy másik, alkalmasabb időpontban. Mesélj inkább, hogyan teltek az elmúlt hónapjaid! Milyen az új munkahelyed?”
  • „Nem zavar, ha másként gondolkodsz erről a kérdésről, régen én is úgy láttam a dolgokat, ahogy te. De mindenki változik, nem igaz?”

Ezek csak példák, viszont hasznos, ha van egy leszerelős, lekoptatós dumád, mert én is azt tapasztaltam eddigi életem és a munkám során is, hogy sem a növényi étrendet, sem a vegán szemléletmódot nem lehet senkire ráerőltetni. A pozitív példa ragadós, viszont a durva fellépés csak agressziót szül.

Mi így karácsonyozunk

Nálunk csak én követek tisztán növényi étrendet, úgyhogy elmesélem, hogyan zajlanak az ünnepek a tágabb családon belül. Évek munkája van ebben, és korábban igazából elképzelni sem mertem, hogy valaha idáig jutunk. Nem teljesen növényi a menü, de majdnem, és ez óriási haladás egy egyébként átlagos, magyar étrendet követő család esetében.

Szóval én főzöm a karácsonyi vacsorát, nálunk fogunk összegyűlni, ezzel is megelőlegeztem azt, hogy miattam bárkinek külön kelljen főzni, vagy a fejét törnie azon, mit készítsen. A leves miso leves lesz, ami nem egy hagyományos fogás, de többen szerették volna megkóstolni, mivel még sosem ettek korábban. Már megosztottam a receptjét veletek, teljesen vegán, úgyhogy ezt nem kell újragondolnom. Ha olyanoknak főztök, akik ragaszkodnak az állati eredetű „összetevőhöz”, ehhez a leveshez időnként szoktak főtt tojást kínálni, így vegetáriánus fogást is készíthettek.

Főfogás gyanánt már egy kicsit klasszikusabb menü lesz: zöldség- és gabonafasírtokat készítek, valamint sütök pár vegán szeletet. Főzök hozzá egy tartalmas köretet zöldfűszerekkel, sütök burgonyát zöldségekkel és egy hidegtálat is készítek: vegán franciasalátát. Aki vegetáriánus, vegán, az tökéletesen jól fog lakni, ráadásul még válogatni is tud. És itt jön képbe a család másik fele, akik között akad olyan, aki szeretne húst enni szenteste. Mivel én már évek óta nem dolgoztam hússal és nem is szívesen tenném, abban maradtunk, hogy ők hoznak egy adagot hozzánk. Aki szeretne, az húst is tehet a meglévő, teljesen növényi fogások mellé.

Egyébként ha hiszitek, ha nem, a húsos ételek egyre ritkábbak az ilyen közös étkezések alkalmával. Ennek oka nem csak az, hogy a többiek is rájöttek, milyen finomak a növényi ételek, hanem az is, hogy kíváncsiak az új ízekre, az új fogásokra. Egy klasszikus fasírtot már ezerszer ettek és bármikor csinálnak maguknak, de az olyan különlegesebb ételek, mint amilyen az említett miso leves, vagy akár egy kölesfasírt, számukra nem mindennapi és szívesen szemezgetnek belőle.

Desszertet pedig igazán nem bonyolult készíteni növényi alapokon sem, a mai pótlókkal végtelenül könnyű újragondolni a régi recepteket. Isteni, kész nasikat is vásárolhattok – ha megcsúszom a feladatokkal én élni szoktam ezzel a lehetőséggel, nem akarom az egész karácsonyt a konyhában tölteni 🙂