Vegán pecsenyezsír házilag

A nem-vegán családtagjaim ritkán kattannak rá teljesen egy-egy fogásra, de ez a növényi alapú pecsenyezsír olyan, amit mindenki imád.

Néhány poszttal ezelőtt a kommentek között szóba került, hogy sokan megkívánjátok a régi ízeket, de most szeretném bebizonyítani, hogy visszahozható a húsos fogások ízvilága növényi alapokon is. Bár az tény, hogy ez a recept nem az egészség megtestesítője, lévén, hogy eleve olajra épít. Nem is javaslom rendszeres fogyasztásra, én évente egy adagot készítek, és ezzel a teljes téli szezont kényelmesen kihúzzuk. Ez a pecsenyezsír leginkább a sült húsból kifőtt, fűszeres-zsíros „szendvicskrémre” emlékeztet, amit szerintem sokan imádtak tunkolni – én is jobban szerettem, mint magát a sült húst.

Ugyanakkor ez a növényi változat nem csak arra jó, hogy kicsit kitunkoljuk vele az edényt, és hagyma társaságában eleszegessük, hanem arra is, hogy tökéletes ízvilágot varázsoljunk a tipikus, magyaros, téli fogásokba. Pl. nagyszerűen illik a káposztás ételekhez, amolyan esszenciája lehet egy-egy ilyen tartalmas ételnek. Természetesen kiváltható vele az olajhasználat is, nem kell duplán zsírt adni a fogáshoz: ebben is megpiríthatod a fogás készítése során a hagymát, a zöldségeket.

És persze kiemelném újra, hogy a fűszerezés az én ízlésemet tükrözni, az én gyerekkoromat idézi, amihez nem kell ragaszkodni – egészítésetek ki, variáljátok át a saját hagyományaitoknak megfelelően, de a sörélesztőt ne hagyjátok ki belőle 🙂

Hozzávalók

  • 250 g kókuszzsír
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes méretű vöröshagyma
  • 4 g köménymag
  • 5 g majoránna
  • 15 g fűszerpaprika
  • 0,5 g bors
  • 55 g sörélesztőpehely
  • ízlés szerint só

Elkészítése

  • A hagymákat vágd kisebb darabokra, nem kell felaprítani.
  • Tedd fel a kókuszzsírt, majd amikor már közepesen forró, dobd bele a hagymákat és kicsit „párold”, puhítsd őket.
  • Húzd le a tűzről, add hozzá a fűszereket, majd a sörélesztőt. Keverd el és hagyd kicsit hűlni.
  • Ezután turmixold le, és öntsd tányérokba.

Tipp: Érdemes több, kisebb adagot csinálni, hiszen a hűtőben a kókuszzsír megdermed. Ha kenni szeretnéd kicsit meg kell olvasztanod, ezért célravezetőbb ez a tárolás.

Ha nem érzed elég fűszeresnek, vagy újragondolnád, bátran melegítsd fel és egészítsd ki ízlésednek megfelelően!