A töltött káposzta igazán tipikus karácsonyi fogás és természetesen vegán verzióban is elkészíthető. Ezúttal egy, az eredetire nagyon emlékeztető és egy TÉNÉ étrendbe ugyancsak beilleszthető receptet hoztam.
TÉNÉ töltött káposzta
A töltelék hozzávalói
- 2 közepes méretű vöröshagyma
- 4 db fokhagyma
- 400 g csiperke
- 60 g durvára darált dió
- 350 g főtt csicseriborsó
- 180 g félig főtt rizs (szárazon mérve)
- 35 g burgonyapehely
- 20 g sörélesztő
- só, bors, pirospaprika, majoránna, babérlevél, köménymag, egész bors, ízlés szerint további fűszerek
Összeállításához
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 nagy vöröshagyma
- további fűszerek ízlés szerint
- víz
- 5 nagy savanyított káposztalevél (vagy 10 kicsi)
Elkészítése
- Először aprítsd össze a fokhagymát és a vöröshagymát, majd futtasd meg egy serpenyőben.
- Dobd rá a felvágott gombákat és süsd őket szárazra.
- Forgasd össze a főtt csicserivel, majd fűszerezd meg alaposan és húzd le a tűzről.
- Turmixold össze!
- Add hozzá a diót, a sörélesztőt, a félig főtt és lecsepegtetett rizst és a burgonyapelyhet, majd alaposan gyúrd össze. Könnyedén formázható állagot kell kapnod. Ha túlságosan ragad, mert pl. nem főzted el az összes levet a gombáról, vagy vizesen adtad hozzá a rizst, akkor további burgonyapehellyel tudsz rajta szilárdítani.
- A tölteléket tedd félre hűlni, addig állítsd össze a káposzta alapját: a felvágott vöröshagymát, kicsit dinszteld meg, majd alaposan fűszerezd.
- Adj hozzá egy kiló savanyú káposztát – ha nem szereted savanyún, akkor előtte kicsit öblítsd le.
- A savanyított káposztaleveleket terítsd ki, oszd el bennük a tölteléket, majd tekerd fel őket szorosan úgy, hogy először a két oldalsó részüket hajtod vissza.
- Már jöhet is az utolsó lépés! Egy nagy edény aljába tegyél a savanyított, fűszeres-hagymás káposztából. Rá szorosan a töltött káposzták egy részét, majd ismét jöhet a savanyított káposzta. Ezt addig ismételd, amíg elfogynak az alapanyagok. Ezután önts annyi vizet az edénybe, hogy ellepje a káposztákat.
- Adj hozzá egész borsot, babérlevelet és lassú tűzön, 1-2 órát forrald.
Vegán töltött káposzta
A töltelék hozzávalói
- 2 közepes méretű vöröshagyma
- 4 db fokhagyma
- 40 g durvára darált dió
- 225 g vegán húspótló (Lidl változatot használtam)
- 180 g vegán kolbász (Vegafarm változatot használtam)
- 180 g félig főtt rizs (szárazon mérve)
- 20 g sörélesztő
- só, bors, pirospaprika, majoránna, babérlevél, köménymag, ízlés szerint további fűszerek
Összeállításához
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 nagy vöröshagyma
- fűszerek ízlés szerint
- víz
- 5 nagy savanyított káposztalevél (vagy 10 kicsi)
Elkészítése
- A hagymát és a fokhagymát vágd apróra, majd futtasd meg egy serpenyőben.
- Add hozzá a növényi húspótlót, majd fűszerezd alaposan és morzsold hozzá a növényi kolbászt is.
- Húzd le a tűzről és keverd össze a félig főtt rizzsel, a dióval és a sörélesztővel.
- Kövesd az összeállítást a TÉNÉ verziónál ismertetett menetrend szerint.
Tipp: A savanyú káposztás alap elkészítéséhez (sima kókuszzsír helyett) a vegán pecsenyezsírt használtam, ami már eleve ad az egész fogásnak egy jellegzetes, fűszeres, télies ízvilágot. Természetesen ez nem TÉNÉ, ezért, ha azt a változatot készíted, akkor mellőzd az olajhasználatot.