Hogyan egyél kevesebb húst?

Ezúttal szeretném kicsit átvenni veletek azokat a javaslatokat, amiket a húsfogyasztás csökkentésére, kizárására tettem a vegán január programom keretében.

Tudom, hogy ebben a hónapban sokan törekszenek arra, hogy növényi étrendre, vagy legalább vegetáriánusra váltsanak, és én is igyekszem segíteni nektek ebben. A vegán január programom részletes betekintést enged a témába, de ha még nem iratkoztál fel, vagy később jelentkeztél, akkor íme, egy kis bónusz segítség:

Hogyan csökkentheted a húsfogyasztásodat?

  • Szabj mértéket magadnak, milyen formában és mennyiségben engedélyezed a húsfogyasztást. Akár napi, vagy heti mennyiséget is megadhatsz.
  • Olyan menüt állíts össze, amibe már eleve kevesebb hús kell. Pl. milánói, pizza, rakott fogások.
  • Koncentrálj arra, hogy egyre kevésbé domináljon a hús a választott ételben, tehát minél nagyobb arányban kerüljenek a tányérodra a zöldségek és a gabonafélék. Pl. tésztasaláta, gyros, wrapos szendvics.
  • Válassz jól ismert, eleve vegán, vagy könnyen veganizálható fogásokat, pl. tésztafélék, lecsó, chili sin carne, főzelékek és levesek.
  • Kezdd el kiváltani a húst, pl. úgy, hogy már nem simán húsos fasírtot készítesz, hanem zöldséges-húsos fasírtot, esetleg próbáld ki sokak kedvencét, a falafelt.
  • Kóstold meg a teljes értékűnek tekinthető húspótlókat, mint amilyenek a különféle zöldségfasírtok, a jackfruit, a tofu, vagy a tempeh.
  • Ha nagyon megkívánod a húst, de továbbra sem szeretnéd fogyasztani, akkor kóstold meg a félkész húshelyettesítőket. Fontos, hogy ez valóban alkalmi lehetőség legyen, hiszen az egészséged megköveteli, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyassz.

Találd meg a motivációdat!

A könyvemben is sokszor hangsúlyoztam, mennyire fontos a motiváció megtalálása az életmódváltás során. Számomra a legerősebb húzóerő az állatszeretetem volt, mindig ez lebegett a szemeim előtt, amikor megkívántam valamilyen húsos fogást.
Azt gondolom, hogy aki nagyon nehezen tud lemondani a húsról, annak célravezető lehet megnézni egy-egy meghatározó filmet, ilyen lehet pl. Uralom, vagy a Mi az az egészség

Őszinte leszek, én csak rövidfilmeket, jeleneteket láttam, azokat is a növényi étrendre való váltásom után. Viszont egyes képek annyira beleégtek a tudatomba, hogy mindig segítettek megtartani a motivációmat.

Egyébként utoljára olajos halat ettem, jól emlékszem rá. Akkor már néhány hónapja nem ettem húst, tejterméket sem, csak néha tojást használtam pl. süteményekbe. Aztán valahogy nagyon megkívántam a halat, meg is ettem, de olyan rosszul lettem tőle, hogy azóta se történt velem ilyen.

Úgyhogy szerintem rendkívül lényeges, hogy legyenek hosszútávú terveid, motivációid és sokak szerint (többek között Gandhi is így vélekedett) azoknak lesz a legnagyobb a kitartása, akik etikai alapokra támaszkodva hagyják el a húsfogyasztást.