Alga a vegán konyhában

Az egyik barátnőmmel beszélgettünk a napokban és mondta, mennyire örül a recepteknek, amiket felteszek – csak sok számára az ismeretlen alapanyag. Becsszó, igyekszem egyszerűbb recepteket feltenni, de arra gondoltam, biztos sokan jártok hasonló cipőben.

Úgyhogy az egzotikusnak ható, vegán alapanyagokat szép lassan sorra vesszük.

Kezdjük is az algával!

  • Az alga egyértelműen halas ízt kölcsönöz az ételnek – valójában nem is az algának van hal-íze, hanem a halnak alga-íze ? Ezért olyan fogásokba érdemes beletenni, amiben cél a tengeri-ízvilág elérése.
  • Az algáról, különösen a komburól úgy tartják, hogy megadja azt a bizonyos umami ízt a fogásoknak. Sok távol-keleti ételbe éppen ezért ízfokozó gyanánt kerül az alga.
  • Önmagában is fogyaszthatod, pl. én gyakran wakame algát főzök a levesbe, és egyfajta extra zöldségként tekintek rá. De az alga kerülhet köretbe, vagy köret mellé, bónusz fogásként.
  • A vegán sushit is algába, nori lapokba tekerik.
  • Előnyös egészségügyi hatásai miatt por és kapszula formájában is megvásárolhatod. Jellemző módon a spirulina és a chlorella az, amit ily módon fogyasztanak.

És hogy mik az előnyös tulajdonságai?

Azt hiszem, sokat elmond ennek az alapanyagnak az előnyös tulajdonságairól, hogy az alga kiváló fehérje-, nyomelem-, vitamin- és antioxidánsforrás, valamint arányaiban a legtáplálóbb élelmiszereink egyikeként tartják számon. Az alga sajnos meglehetősen drága alapanyag hazánkban, azonban rendkívül kiadós, egyértelműen megéri beruházni rá.