Puffasztanak a hüvelyesek?

A húsok szerepének helyettesítésére, avagy a fehérjepótlásra leginkább a hüvelyeseket javasoljuk növényi étrenden. Közben persze nem győzöm hangsúlyozni: mindenben van fehérje!

Azonban a hüvelyesek fehérjetartalma úgy magas, hogy közben rengeteg bennük a rost, ellenben alacsony a zsírtartalmuk. Tökéletesek, ha fogyni szeretnél, ha hosszútávon jól akarsz lakni, miközben a vércukorszinted nem ugrik meg.

A tévhitek ellenére a hüvelyesek a legegészségesebb alapanyagaink közé tartoznak. Rossz hírüket nem csak a különféle irányzatok félremagyarázásainak köszönhetjük, hanem annak is, hogy helytelenül elkészítve, fogyasztva valóban okoznak panaszokat.

Ezek a leggyakoribb hibák

  • Először is gyakori gond, hogy túl sokat eszünk egyszerre a hüvelyesekből. Bármennyire egészséges, ha még nem szoktál hozzá, a nagy mennyiség könnyen felpuffaszthat és okozhat kellemetlen tüneteket.
  • Szintén általános probléma, hogy nem fogyasztunk elegendő mennyiségű folyadékot a hüvelyesek mellé. A sok rost rengeteg vizet igényel, és ha nem áll a rendelkezésre, akkor elakad a belekben és ugyancsak puffadást, feszítő érzést generál.
  • A harmadik ok az, hogy a beleinkben azok a mikroorganizmusok tudnak elszaporodni, amiket rendszeresen táplálunk: ha a „hüvelyeseket bontó baktériumok” csak kis számban vannak jelen (mert eddig nem fogyasztottál eleget belőlük), akkor nem is tudnak olyan hatékonyan dolgozni. A jó hír az, hogy számukat a helyes és változatos növényi étrenddel könnyen és gyorsan javíthatod.
  • Végül pedig a negyedik ok az, hogy rosszul készítjük el a hüvelyeseket. Először is áztatni kell őket, aztán a főzővizet többször leönteni. Érdemes puffadásoldó fűszereket használni, pl. babérlevél, köménymag. Ezt követően jöhet a tényleges főzés: én kuktában párolom vajpuhára a hüvelyeseket, de a főzővizét ezután sem használom fel.

Ezekre koncentrálva elértem, hogy semmilyen mértékben nem puffasztanak már a hüvelyesek, pedig valóban kiadós mennyiséget eszem belőlük egy-egy alkalommal. Viszont ez nem egyik napról a másikra ment – úgyhogy ne várd azt, hogy néhány alkalom után tökéletesen működik majd minden.

Tippek

  • Ha nagyon érzékeny a pocakod, a hüvelyes alapú fogáshoz érdemes fermentált ételeket, italokat fogyasztanod.
  • Az ilyen ételeket érdemes lehet vacsorára, késő délutánra időzítened, így az esetlegesen zavaró tünetek nem a munkaidő közepén érnek majd utol.
  • Alternatíva a hüvelyesek közvetlen fogyasztására és így a fehérjetartalom növelésére a tofu, a tempeh, és nagyszerűek lehetnek a hüvelyes lisztből készült ételek, fogások. Ilyen pl. a csicseriborsóliszt, a vöröslencseliszt és a belőlük készült tészták, amiket már készen is megvehetsz.