Vegán összetevő a tejsav?

Vegán összetevő a tejsav?

Kezdő vegánként rengeteg idő elmegy azzal, hogy az összetevőket böngésszük és ellenőrizzük, kedvenc fogásaink vajon tartalmaznak-e állati eredetűt. A szemünk automatikus rááll a tojásra, a tejre, a mézre és a zselatinra, de azért más összetevőkre is figyelni kell.

Erről már írtam nektek korábban, most viszont egy különleges alapanyagra térnék ki: ez a tejsav.

A tejsav tulajdonképpen egy szerves sav, különféle biokémiai folyamatokban játszik szerepet. Az egyik ilyen folyamat a tejsavas erjedés, ami jól ismert fogalom azok számára, akik fogyasztanak fermentált, savanyított ételeket. Biológiai erjedés útján ugyanis tejsavat állítanak elő a különféle baktériumok, amik egyébként természetes formában az emberi szervezetben is megtalálhatóak.

A legtöbbször a tejsav növényi eredetű

Ebből talán már világos, hogy a tejsav elnevezés – bármennyire is állati eredetűnek hangzik – valójában kémiailag nem tejtermékből származik. Ugyanakkor az élelmiszeriparban használhatnak tejet a tejsav előállításához, így tehát a tejsav nem minden esetben vegán, vagy fogyasztható a tejérzékenyek számára.

A trükk az, hogy ha allergén a tejsav, tehát tartalmazhat tejet, akkor vastag betűkkel szerepel az összetevők között. Ha azonban tejmentes a tejsav (ez jóval általánosabb és jellemzőbb), akkor a betűk normál méretűek.

A legtöbbször a tejsavval a különféle savanyúságok címkéjén találkozhatsz, sűrűn felbukkan pl. az olajbogyók esetében, de használják dzsemek és italok elkészítése során is, elsősorban tehát ezeknél kell ellenőrizned a forrást.