Hogyan egyél kevesebb tojást?

Megkezdjük az utolsó előtti hetet a vegán január programom keretében. Ahogy már írtam nektek, ezen a héten a fő téma a tojásfogyasztás, illetve annak mellőzése lesz.

Az előző hetek nyomán, most is azzal kezdjük a sort, hogy átismétlem veletek, miként érdemes csökkentenetek a tojásfogyasztásotokat abban az esetben, ha nem tudtok egyik napról a másikra lemondani róla.

A tojásfogyasztás sarkalatos téma lehet növényi étrenden, mert egyelőre hazánkban nehéz pótolni a „klasszikus” formáját. Tehát a főtt- és a tükörtojást gyakorlatilag lehetetlen érdemben leutánozni és az is biztos, hogy teljesen más az állaga a tojás nélkül készült cukrász-remekműveknek. De ami egy ideig átoknak tűnik, az záros időn belül áldásnak bizonyul majd.

Akkor mi lehet a megoldás? Hogyan tudsz lemondani a tojásról?

  • Érdemes másként tekintened a tojásra, mint eddig. Tekintve, hogy nem más, mint egy megtermékenyített madár-petesejt, ami egy állat fenekéből érkezik a tányérodra, ez nem is lesz olyan nehéz.
  • Ha számodra nem a tisztán növényi étrend a cél, akkor nyilván bele fog férni, hogy alkalmanként tojást fogyasztasz. Ebben az esetben érdemes maximalizálnod a tojásfogyasztásodat havi szinten. Sajnos egy átlagos ember sokkal többet fogyaszt ebből az „alapanyagból”, mint gondolná. Ott van a tésztában, a süteményekben, a legtöbb készételben, szóval nem csak akkor eszel tojást, amikor készítesz egy rántottát. Éppen ezért lenne lényeges a számszerűsítés, miközben törekszel arra, hogy a készételekben eleve elkerülöd. Óriási szerencse, hogy ez manapság már egyáltalán nem nehéz, hiszen tele vannak a boltok allergén-mentes termékekkel.
  • Ha most váltasz, akkor azt szoktam javasolni, hogy olyan fogásokat, süteményeket részesíts előnyben, amikből nem hiányzik a tojás, mert így nem érzed majd lemondásnak új életmódodat. Számos pohárkrémbe, süteménybe, kekszbe nem szükséges, és alapvetően a legtöbb főfogásból sem hiányzik.

Javaslom, hogy az állatjólét és az egészséged szempontjából semmiképpen se vásárolj ipari körülmények mellett nevelt tyúkok tojásaiból. Az ökológiai tartás már egy jobb irány, de a háztól vásárolt tojás még egy szinttel ideálisabb lehet az átmeneti időszakban.

Arról, hogyan helyettesítheted a tojást növényi alapokon, a következő bejegyzésben fogok írni, de valóban részletekbe menően a könyvem szól erről a témáról.