Tempeh vagy tofu? Melyiket válaszd?

Növényi étrendre váltásom előtt már kóstoltam a tofut, bár utáltam, de „testvéréről”, a tempeh-ről nem is hallottam. Azóta sem eszem minden nap ezekből a szójakészítményekből, de arra törekszem, hogy legalább heti egy alkalommal a tányéromra kerüljenek.

De vajon melyik jobb, a tempeh, vagy a tofu?

Számos különbséget felfedezhetsz a két termék között, pedig az alapja mindkettőnek ugyanaz: a szójabab. Ebből adódik, hogy a tofu és a tempeh fogyasztása is hasonló egészségügyi előnyökkel jár.

Az alapvető különbség az elkészítésben rejlik

A tofut préselt, megaltatott szójatejből készítik, különféle textúrákat érve el a technikával: a tofu lehet kemény, puha és selymes, sőt, szárított is.

A tempeh viszont fermentált szójababból, nem pedig annak levéből készül. Áztatás, főzés és a héj eltávolítása után egy gombakultúrával oltják be a szójababokat és hagyják, hogy a mikroorganizmusok elvégezzék a feladatukat.

A tempeh-t gyakran gazdagítják különféle gabonákkal, magokkal, így még teljesebb lehet az aminosav profilja – ezáltal viszont egyre több és több kalóriát, fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmazhat. Ám a legtöbbször a tofut sem magában fogyasztjuk, hanem társítjuk további alapanyagokkal, így ez a különbség elhanyagolhatónak tekinthető.

További különbségek

  • Valójában a tofu és a tempeh is jó választás, ám tudnod kell, hogy utóbbinak magasabb a kalória-, ezáltal a fehérjetartalma is. Több benne a tápanyag és van egy különleges földes íze, ami aztán vagy elnyeri a tetszésedet, vagy nem.
  • A tofu natúr változata meglehetősen semleges, állaga miatt is könnyebb fűszerezni, ízesíteni és ezt gyakran megteszik maguk a gyártók.
  • A tempeh kicsit rágósabb, masszívabb, a tofu (még a kemény verzió is) jóval lágyabb.
  • Teljes értékűség szempontjából a tempeh ideálisabb, hiszen a tofu egy kicsit jobban feldolgozott, különösen az említett, előre ízesített, vagy éppen füstölt változatok.
  • A tofu azonban jobban elterjedt, könnyebb megvásárolni, míg a tempeh egyelőre csak speciálisabb boltokban, webáruházakban beszerezhető.
  • A tempeh több fehérjét, rostot, vasat és káliumot tartalmaz, de a tofu több kalciumot és alacsonyabb a kalóriatartalma.
  • A tempeh – előállítási módjának köszönhetően – több rostot, jótékony bélbaktériumot tartalmaz.

Összességében elmondható, hogy a tempeh jobb választás lehet a teljes értékűségre törekedve. Különösen, ha szeretnél több fehérjét és rostot bevinni a szervezetedbe. Azonban, ha fontos szempont számodra a kalóriák csökkentése, vagy a vacsorádhoz keresel egy könnyedebb fehérjeforrást, akkor talán a tofu jobb szolgálatot tehet.