Hogyan növeld a rostfogyasztásodat?

Ha máshonnan nem, hát az előző bejegyzésből megtudhattad, hogy a rostfogyasztásnak számos pozitív élettani hatása van. De azzal is tisztában vagy, hogyan növelheted a saját rostfogyasztásodat?

Először is tudnod kell, hogy a növényi étrendet követők azért vezetik a listát a rostfogyasztás tekintetében, mert a növényekben találhatóak meg a rostok. Az állati eredetűekben, amilyen a hús, a tojás és a tejtermék, egész egyszerűen nincs rost. Mivel vegán életmód mellett a teljes étrendünket növényekre építjük fel, egyértelmű, hogy kiemelkedően sok rostot fogyasztunk.

Hol a buktató?

Ott, ha elkezdesz feldolgozott, valamint finomított élelmiszereket fogyasztani. Persze, valószínűleg még ekkor is jóval magasabb lesz a rostfogyasztásod, mint egy nyugati étrendet követőnek, de a finomított, valamint feldolgozott élelmiszerek növényi étrenden sem tekinthetőek egészségesnek. Úgyhogy, ha fontos számodra az ideális testsúlyod elérése és megtartása, valamint az egészséged megőrzése, akkor figyelembe veszed, hogy az említett termékek már csak abból a szempontból is hátráltatnak, hogy nem tartalmaznak elegendő rostot.

Mennyi rostot kellene bevinnünk egy nap?

Magyarországon a javasolt minimum (!) napi rostbevitel 25-35 gramm, aminek sajnos sokan nem tesznek eleget, holott az alsó határon is nyilván jobb lenne javítani. Ez annak tekintetében különösen szomorú, hogy valójában nagyon egyszerű elegendő rostot bevinni és annak tekintetében is elkeserítő, hogy már a minimum bevitel elérésnek is akadnak tudományosan mérhető előnyei.

Miben van sok rost?

Az alábbi felsorolás megmutatja, néhány élelmiszer mennyi rostot tartalmaz 100 grammonként:

Útifűmaghéj: 78g
Lenmag: 27,3g
Zabkorpa: 15,4g
Főtt lencse: 7,9g
Főtt csicseriborsó: 7,6g
Aszalt szilva: 7,1g
Áfonya: 3,6g
Főtt basmati rizs: 3,3g
Cékla: 2,8g
Spenótlevél: 2,2g

Ebből is látszik, hogy alapvetően a kisebb magok, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek azok, amik sok rostot tartalmaznak. A bölcs természet nagyon jól kitalálta, ugyanis ezek az élelmiszerek együtt nagyszerűen komplettálják is a fehérjéket felépítő aminosavakat, tehát segítségükkel nem csak sok rostot, hanem bőséges mennyiségű, teljes értékű fehérjét is magadhoz vehetsz.
Az említett finomságok természetesen, külön-külön is értékesek, de egy napon belül fogyasztva őket még kiegyensúlyozottabbá teheted a táplálkozásodat. Ha pedig arról is gondoskodsz, hogy gyümölcs és egyéb zöldség is kerüljön az asztalodra, a rostfogyasztásod bizonyosan kielégítő lesz.