Így ellenőrizd, helyesen étkezel-e

Vegán életmód tanácsadóként azt hiszem egyértelmű, melyik étrendet preferálom. Ugyanakkor pontosan tudom, hogy a teljes értékű növényi étrendre nem egyszerű egyik napról a másik ráállni.

Mindenki elkezdi valahol és mindenkinek vannak jobb, valamint rosszabb időszakai is. Ezért most egy olyan áttekintéssel készültem, aminek a segítségével (legalább részben) ellenőrizheted, mennyire étkezel egészségesen – aktuális étrendedtől függetlenül.

Mennyire laktat, amit eszel?

Amennyiben folyton éhes vagy, egész biztos, hogy valamit elrontasz az étkezésed során. Ha magamból indulok ki, ez velem akkor fordult elő, mikor túl kevés szénhidrátot fogyasztottam, illetve túl sok feldolgozott ételt ettem. Ma már szerencsére tudom, hogy nincs szükség a megszorításokra és törekednem kell arra, hogy minél természetesebb formában kerüljön az étel a tányéromra.

  • Ha mindig csak a szénhidrát csökkentésére figyelsz, akkor teljesen szembemész az általános egészségügyi ajánlásokkal.

Képes vagy túlenni magadat?

Étrendtől függetlenül igaz, hogy a feldolgozott élelmiszerek károsak, különösen az ultrafeldolgozott, előre csomagolt ételek tartoznak ide, azok, amik több mint 5 összetevőből állnak. Elég végignézni egy keksz, vagy egy félkész fogás összetevőin és azonnal látni fogod, mire gondolok.

  • Nagyon könnyű túlenni magadat a feldolgozott és ultrafeldolgozott ételekből, ráadásul iszonyúan sok kalóriát tartalmaznak, amikből nagyon gyorsan lesz súlyfelesleg.

Sokat kell rágni, amit eszel?

Ha valamit pillanatok alatt be tudsz falni, akkor az nagyon jó eséllyel nem lesz egészséges. Azok az ételek ugyanis, amik igénylik, hogy lassan, alapos rágás mellett fogyasszuk el őket, általában sok rostot, tápanyagot tartalmaznak. Ennél fogva valóban hozzájárulnak az egészségünkhöz, rövid- és hosszútávon egyaránt.

  • Nem kell sokat rágni a finomított ételeket, a péksüteményeket, csokikat, chipseket, de gyorsan le lehet húzni az üdítőket, cukros shakeket is.

Üres kalóriákat viszel be?

A feldolgozott és finomított ételek nagyon sok üres kalóriát tartalmaznak, miközben nincs bennük elegendő tápanyag. Ezek semmilyen étrendbe nem passzolnak bele, hiszen nem biztosítják a jóllakottság érzetet, túlevésre késztetnek, hirtelen emelik a vércukorszintet, miközben nem adnak elegendő energiát.

  • Nincs szükségünk kalóriamentes fogásra. Azért eszünk, hogy éljünk, hogy működjön a testünk – rossz úton jársz, ha folyton „kalória nélküli” ételekre próbálod alapozni az étrendedet.

Még sok mindent csatolhatnánk ehhez a témához. Árulkodó pl. az is, hogy tudod-e tartani a súlyodat, könnyedén tudsz-e fogyni, hízni, ha szeretnél. Jól érzed magadat? Energikus, fitt, vagy éppen beteges, fáradékony, rossz kedvű vagy? Nem minden esetben az étkezés az egyetlen, amin változtatnod kell, de jó az irány, ha ezen a területen is alaposan körülnézel.