Spórolj időt növényi étrend mellett!

„Mint friss anyuka érdeklődöm a vegán életmód iránt, de idő hiányában kicsit félek… Esetleg van tipped, mik azok az ételek, amikből lehet nagyobb adagot csinálni, fagyasztani, hogy később egyszerűbb legyen?”

A növényi étrendben számomra az egyik legelőnyösebb dolog az időspórolás. Régen is mindig próbáltam praktikusan összeállítani a menüt, de soha olyan gyorsan nem végeztem, mint manapság. Egy átlagos, friss, hétköznapi ebéd nem szokott tovább tartani, mint 15-20 perc, és mivel nagyon sokszor az ebédre épül a vacsoránk, duplán spórolok időt.

Viszont pontosan tudom, milyen úgy főzni, hogy az ember kezében ott lóg egy mindenre kíváncsi, türelmetlen totyogó 🙂 A könyvemben egy teljes alfejezetet szántam arra, hogy időspórolós technikákat osszak meg veletek, illetve az írása során egész végig a praktikusságot tartottam szem előtt. Azért kiemelek most néhány tippet a fagyasztásra koncentrálva, hiszen ezek is segítenek gyorsítani a főzést.

Időspórolás növényi étrenden – fagyasztással

  • Fagyasztani nem annyira készételeket, mint inkább összetevőket javaslok. Jellemző módon alkalmas erre a brokkoli, karfiol, kelbimbó és persze a gomba, valamint a hüvelyesek, amiket én mindig nagy adagban, kuktában főzök. Amikor összeállítok egy ragut, vagy akár egy zöldséglevest, elég csak kivenni egy-egy adagot a fagyasztóból, és máris gazdagabbá lehet tenni a fogást

Tipp: Amikor időd engedi, érdemes megtisztítani a zöldségeket, gyümölcsöket, aztán akár felkockázva mehetnek a fagyasztóba. Így egyúttal pénzt is spórolhatsz. Nyáron, mikor a legolcsóbb volt, vettem jó pár kiló áfonyát. Most egy mozdulattal teszek belőlük a turmixomhoz, és máris kipipáltam a napi bogyós gyümölcsöket.

  • A fagyasztott zöldségekből isteni krémleveseket készíthetsz. Ha kicsit sűrűbbre főzöd őket, akkor nagyszerű szószok, mártogatósok lehetnek belőlük. Tökéletesen passzolnak a szintén villámgyorsan készre főzhető, teljes kiőrlésű gabonák, vagy tészták mellé.
  • A fagyasztott gyümölcsökből pedig mennyei vegán fagyi (nicecream) készülhet egy jó turmixgép segítségével. Amennyiben friss gyümölcsökkel vegyíted őket, tartalmas smoothie-t tehetsz az asztalra pár pillanat alatt.
  • Nem kell bonyolult dolgokra gondolnod akkor sem, ha mindenképpen készételt fagyasztanál. A tartalmas levesek, főzelékek, zöldségraguk tökéletesen alkalmasak erre a célra. Pl. lencsedahl, chili sin carne, borsófőzelék, harira, stb. Bár a hüvelyesekkel és a keresztesvirágúakkal időszakosan érdemes lehet mértékkel bánnod, amíg szoptatsz. Sok babát nem zavar, de az érzékenyebbeknek bánthatja a pocakját.

Végül pedig említsük meg azt az előnyt az újdonsült anyukák számára, hogy a vegán fogások a hozzátáplálás során is tökéletesek, hiszen sem tejterméket, sem tojást nem tartalmaznak. Így nem kell kétfelé főzni, együtt falatozhat baba-mama 🙂