Kalciumpótlás növényi étrenden

A múlt héten írtam nektek véleményt egy cikkről, ami a szakmaiságot mellőzve, károsnak és hiányosnak állította be a növényi étrendet – szeretném még jobban eloszlatni a tévhiteket.

Úgy gondoltam, az előttünk álló időszakban főként azzal foglalkozom majd, milyen forrásból tudjuk fedezni az említett tápanyagokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat. Na és persze a fehérjét! 🙂

Fontosnak tartom ezt, mert tudom, milyen megnyugtatóan tud hatni, ha egy kicsit jobban az élelmiszerek mögé látunk. Már meséltem nektek, én azért kezdtem el súlyokkal edzeni, mert nem akartam elhinni, hogy tényleg elég fehérjét tudok bevinni növényekből. Pedig akkor már néhány éve növényi étrendet követtem és nyilván észrevettem, hogy nem kezdtem el sorvadni, éppen ellenkezőleg: sokkal egészségesebb, energikusabb és kiegyensúlyozottabb lettem.

A konzultációk során sokszor említitek ti is, hogy bizonytalanok vagytok és féltek, hogy valamiből nem visztek be eleget. Ez abból a szempontból jó, hogy megmutatja: törődtök az egészségetekkel. Viszont nyilván nem erősít meg bennetek, amikor arról olvastok a médiában, hogy záros időn belül lehúzhatja a rolót, aki a vegán életmód mellett dönt.

Nagyon fontos, amit most olvasol majd

Szeretném leszögezni: egy zöldségekre, gyümölcsökre és gabonákra építő étrend csakis jobb lehet, mint egy feldolgozott és sajnos általánosnak tekinthető, nyugati étrend. De! Ettől függetlenül is teljesen természetes, hogy minden étrenden vannak olyan tényezők, amikre oda kell figyelni. Ez nem az adott étrend hiánya, hanem a természetes életmód velejáróra!

Hogyan fedezzük a szükségleteinket növényi étrenden?

Ennek megfelelően nézzük, milyen növényi források állnak a rendelkezésünkre, ha a kalciumpótlásról van szó. Ebből az ásványi anyagból felnőttkorban átlagosan 700-1000 mg-ot érdemes bevinnünk naponta. Fontos tudnivaló, hogy hasznosulásához D-vitaminra is szükség van, ezt a mi éghajlatunkon, növényi étrend mellett is pótolni kell a hideg hónapokban.

100 grammonként az alábbi élelmiszerekben van sok kalcium

mák: 1400 mg
szezámmag: 740 mg
mandula: 250 mg
földimogyoró: 225 mg
gomba: 200 mg
főtt fejes káposzta: 160 mg
fehér bab: 105 mg
brokkoli: 115 mg
csicseriborsó: 110 mg
zeller: 80 mg

A gyümölcsök nem tartalmaznak túl sok kalciumot, de említésre méltó a földiszeder és a narancs, valamint az aszalványok, amik természetesen koncentráltan tartalmazzák a tápanyagokat és persze a kalóriákat is. Végül pedig megemlíteném, hogy növényi étrenden ugyancsak kaphatóak kalciummal dúsított termékek, pl. növényi tejek, ezeket szintén fogyaszthatod, ha úgy érzed, szükséged van a pótlásra.