Miben van sok növényi fehérje?

A korábbi bejegyzésben elolvashattad, hogy a növényi fehérjében gazdag hüvelyesek milyen változatos formában kerülhetnek a tányérodra. De miben van még sok fehérje?

Kiemelkedően gazdagok növényi fehérjében a dió- és a magfélék, ám zsírtartalmuk végett célszerű mértékletesen beiktatnod őket az étrendedbe. Nem árt figyelni az időzítésre sem: ezeket az egészséges, élethosszabbító finomságokat (súlytartás, fogyás mellett) javasolt legkésőbb a kora délutáni időszakban elfogyasztani.

Érdemes megemlíteni a zöld levelesek, valamint az algák és csírák magas fehérjetartalmát is. Amellett, hogy ezek az alapanyagok méltán kaphatnak helyet a legegészségesebb növények között, fehérjetartalmuk ugyancsak jelentős. Jó hír, hogy kalória- és szénhidráttartalmuk nagyon alacsony, ezért egyenesen tökéletesek a vacsorák alapjaként.

  • Az algát is sokféleképpen fogyaszthatod, és javasolt helyet szorítani neki az étrendedben, hiszen jódban ugyancsak gazdag – márpedig a hazánkban fellelhető alapanyagok kifejezetten szegények ebben a létfontosságú esszenciális elemben.

Nem tűnnek fehérjében dúskálónak, ennek ellenére bővelkednek benne a teljes kiőrlésű gabonák. Az ezekből készült lisztek koncentráltabban tartalmazzák a kalóriákat, ezért érdemes velük csínján bánni, de én nem látom indokoltnak, hogy kizárjuk az étrendünkből a teljes kiőrlésű pékárukat főleg, ha azokat kovásszal kelesztették.

  • Fogyás célzattal ideálisabb választás lehet a teljes kiőrlésű gabonákat főzött formában fogyasztani. Este sem tiltottak, de akkor már mértékletesen kell belőlük enni, reggel és délben azonban feltétlenül képezzék részét az étrendednek.

Láthatod, lényegében az említett ételeken alapszik minden egészséges és jól összeállított növényi étrend, már csak ezért sem okozhat gondot a fehérje pótlása. Ha szeretnéd, kicsit túlsúlyba helyezheted az említett alapanyagokat. Ezzel pedig máris komoly mértékben tudod növelni a fehérjebeviteledet és a céljaidnak megfelelően igazíthatod az asztalra tett fogásaidat.

Miben van sok fehérje?

100 grammonként elosztva a fehérjetartalom:

barna rizscsíra fehérjepor: 88 g
spirulina: 64 g
sörélesztő: 49 g
földimogyorókrém: 30 g
kendermag: 30 g
mustárcsíra 25 g
mungóbabcsíra: 24 g
szejtán: 23 g
tempeh: 20 g
tahini: 20 g
csicseriborsó liszt: 19 g
zabpehely: 17 g
tofu: 12 g
lencse (főtt): 9 g
brokkoli (főtt): 3,7 g