Vegán ételpiramis

Az egészséges arányokról a tányéron már volt szó, most viszont szerettem volna egy másik, szemléletes ábrát is mutatni nektek: ez a jól ismert ételpiramis.

Ahány étrend, annyi változata ismeretes a piramisnak, én ezúttal a teljes értékű növényi étrendet vettem alapul. Úgy vélem, segítség lesz azoknak, akiknek fogalmuk sincs, hogyan induljanak el ezen az úton, hogyan építsék fel az étrendjüket. Viszont fontosnak tartom kiemelni, hogy nem kell minden nap görcsösen ragaszkodni az arányokhoz, ahogy nem kell mindenáron bögrével mérni a Greger-féle ajánlásokat sem.

Sok minden beleszól abba, aktuálisan mennyire alkalmazkodunk a piramishoz: mennyi időnk van főzni, milyen évszak van, tudunk-e magunknak csomagolni, vagy valamit készen kell megvennünk… Nem szükséges tehát a napi önkontroll, de a heti visszatekintés hasznos lehet, különösen akkor, ha nem a célodnak megfelelően haladsz.

Hasznos dolognak tartom a piramist, mert nagyon jól szemlélteti, miért működik a növényi étrend, és mik lehetnek a buktatói.

De most vizsgáljuk meg közelebbről, mit is ábrázol!

  • Legalul találod a zöldségeket, ideértve a magasabb keményítőtartalmú változatokat is. A legtöbbet teljes értékű növényi étrenden a zöldségfélékből kell fogyasztanunk, ügyelve arra, hogy főzve és frissen is a tányérunkra kerüljenek. Változatosan, lehetőleg minél nagyobb színskáláról.
  • Hasonló mondható el a gyümölcsökről, amikből még mindig kiemelkedően bőséges a kínálat és egyáltalán nem kell félni sem a szénhidráttartalomtól, sem a természetes cukortartalomtól. Nem csak azért, mert a gyümölcsben levő cukorral az égvilágon semmi gond nincs, hanem azért sem, mert ezeknél az arányoknál, feldolgozatlan forma mellett nem tudod „túlenni” magadat.
  • A következő, kisebb szakaszba kerültek a teljes kiőrlésű gabonák. Sajnos, talán az itthon népszerű (és szintén teljesen alaptalan) riogatásoknak hála, nagyon keveset fogyasztunk ezekből az alapanyagokból. Ezt támasztotta alá a saját kutatásom is. A teljes kiőrlésű gabonákból már nem kell annyit ennünk, mint a zöldségekből, gyümölcsökből, de egyértelműen méltó helyük van a tányéron.
  • A piramis csúcsa felé közeledve találod a hüvelyeseket. Megint csak olyan alapanyag, ami hihetetlenül egészséges, mégsem eszünk belőlük eleget. Pedig ez abszolút indokolt lenne, már csak a magas rost-, fehérje- és ásványi-anyag tartalom végett is.
  • A piramis csúcsát a természetes zsiradékok zárják, mint amilyenek a magok, a diófélék és az avokádó. Ezekből tényleg nagyon-nagyon kevésre van szükségünk, viszont arra a kevésre igazán fontos sort keríteni.

Ezzel zárul is a piramis, láthatod, rengeteg alapanyag áll a rendelkezésünkre, hogy változatossá és izgalmassá tegyük a növényi étrendet. Bár az ábrán nincsenek, természetesen az egyes szakaszokhoz tartoznak a feldolgozott, részben feldolgozott élelmiszerek is. Ezekből tanácsosabb a teljes értékűséghez közelálló változatokat a tányérra tenni, mint amilyenek pl. a hüvelyes lisztből készült tészták, a tempeh, vagy az aszalt gyümölcsök, a házi zabkekszek.

Ha ezeket az arányokat tudod tartani és törekszel arra, hogy minél kisebb arányban legyenek a feldolgozott élelmiszerek a tányérodon, azzal nagyon sokat tettél az egészségedért.