Mennyi kalóriát kellene fogyasztanod?

Még egy igazán hosszú bejegyzéssel sem tudnám kiírni mindazt magamból, ami a kalóriákkal kapcsolatosan a fejemben van. Közben tudom, hogy sokan nem akartok túlságosan mélyen elmerülni a témában.

Viszont van egy nagyon fontos dolog ezzel kapcsolatosan, ami már olyan régóta motoszkál bennem, hogy muszáj volt egy posztot készítenem róla. Az egyik legkedvesebb barátnőm egyszer előfizetett egy étrendre és megmutatta nekem. Klasszikus, szénhidrát-csökkentett étrend volt, a termékgyártó által forgalmazott táplálék-kiegészítőkkel gazdagítva. Teljesen egyértelmű volt, hogy a barátnőm fogyni fog vele, ha betartja.

Hogy miért?

Mert a harmadik hét végén napi 1300 kalóriát kellett volna ennie. A barátnőm 31 éves volt, az egészségügyi ajánlások szerint még akkor is legalább 1800 kalóriát kellett volna magához vennie, ha ülőmunkát végez és semmit sem sportol 🙁 Még szép, hogy fogy, ha az eredeti ajánlást csaknem harmadával csökkentik neki.

Tudjátok, hány hasonló beszámolót hallok a konzultációkon?

Szívesen megkérdezném az ilyen étrendeket árusítóktól, hogyan tudnak tükörbe nézni. Hogyan képesek olyan diétát előírni felnőtt nőknek, amikkel a hatéves kislányom sem lakik jól.

Szeretném, ha nem étkeznétek így, ha mernétek enni, jól enni… Nem félni a szénhidráttól és úgy tekinteni az ennivalóra, mint táplálék, az önszeretet egyik kifejező eszköze. Számomra ezt az utat a növényi étrend mutatta meg, de kellett idő, hogy eljussak idáig. Mert nem egyszerű egyik napról a másikra elhinni, hogy lehet állandó tervezgetés, számolgatás, kalkulálás nélkül élni, könnyedén fogyni-hízni, súlyt tartani, izomtömeget növelni. Energikusan élni, egészségesnek maradni, javuló laboreredményeket produkálni. Nekem a növényi étrend minden, csak nem lemondás, elmondhatatlanul sokat adott az életemhez.

De bármelyik út mellett is döntesz, azt kérlek ismerd fel, hogy ha ennyire kevés kalória mellett tudsz csak fogyni, az biztosan nem egészséges. És ott a dilemma: ha a végén már csak 1300 kalóriával indul be a folyamat, akkor mennyit fogsz enni később? Ja, tudom… Újra megveszed ennek a cégnek a diétáját és szuper kiegészítőit, mert azzal tudtál fogyni régen is. Ne dőlj be! Ébresztő 🙂 Lehet ezt másként is csinálni!

  • Természetesen az alapanyagcserét rengeteg tényező befolyásolja, pl. az aktuális testsúlyunk, az izomtömegünk mértéke, vagy az, hogy éppen regenerálódik-e a szervezetünk. Ezért az itt látható adatok sem érvényesek egyformán mindenkire, de kiindulópontnak tökéletesek. Egyúttal ez a “hibalehetőség” rámutat arra, miért kellene végleg búcsút intenünk a sablonétrendeknek és diétáknak: nem vagyunk egyformák.