Vegán húshelyettesítő-körkép

A növényi alapú étrendek hosszútávú célja nem csak az, hogy természetes alapanyagokra építsük az étkezéseinket: idővel el kell érnünk, hogy ne is hiányoljuk az állati eredetűeket. A többségnek ez könnyebben megy, mint elsőre gondolni merte volna.

Azonban az átmeneti időszakban rengeteget segíthetnek a különféle, akár mesterséges húspótlók, amelyekből egyre több áll már a rendelkezésünkre. Ezek a termékek fontos szerepet játszhatnak a több növényi alapú és kevesebb állati eredetűn alapuló, fenntarthatóbb és emberibb élelmiszerrendszer felé történő elmozdulás elősegítésében. A kérdés az: vajon ezek a termékek mennyire egészségesek és egyáltalán vegánnak minősülnek-e?

Növényi alapú, természetes húspótlók

Kezdjük a sort mindjárt azokkal a természetes húspótlókkal, amik ízben a legkevésbé hasonlítanak a húsokra, ellenben a legegészségesebbnek minősülnek. Ezek azok az alapanyagok, amik megtalálhatóak a természetben és minimális feldolgozottság mellett, vagy feldolgozatlanul kerülnek a tányérunkra. A húsra emlékeztető ízüket leginkább az állaguknak és fűszerezésüknek köszönhetően érhetjük el. Lássunk néhány példát! Tökéletes és természetes húspótló a jackfruit, ami tulajdonképpen egy gyümölcs. Az íze semleges, állaga viszont a szálas húsra emlékeztet, nem véletlenül használják gyakran szendvicsekben, vagy éppen gyrosban. Alapos fűszerezést igényel és érdemes pácolni is.

Hasonlóan népszerűek a hüvelyesek, amiket nem kizárólag azért érdemes előtérbe helyezni a főzés során, mert olyan sokoldalúan képesek helyettesíteni a húsokat. Magas a fehérjetartalmuk, ezért a hüvelyesre építő fogások egyúttal a fehérjebevitelt is képesek kiegészíteni. Azonban a vegánok kreativitása nem áll meg itt: nagyszerű fasírtokat készíthetünk gombákból, gabonafélékből is. Népszerű alternatíva pl. a köles, vagy a zab, ráadásul ezeket a gabonákat ötvözhetjük a hüvelyesekkel, vagy éppen a gombákkal, diófélékkel. Amellett, hogy így elérhetünk egy ideálisabb, formázhatóbb állagot, még a fehérjéket alkotó aminosavakat is komplettáljuk.

Csalódás lehet, ha húsos ízt várunk

Ami fontos a természetes, tisztán növényi alapú húspótlók esetében az, hogy ne várjunk sose húsos ízt. Ez sokaknak jó hír, hiszen többen vannak azok, akik azért is fordulnak a növényi étrend, a veganizmus felé, mert a korábbi gasztro-élményeiket szeretnék elfeledni. Többen egyszerűen semmilyen szinten nem vágynak arra, hogy húst, vagy húspótlót tegyenek a tányérjukra.
A jól elkészített, teljes értékű növényi étrendbe illeszthető alapanyagok segítségével is elérhető a már-már húsos hatás, de ugyanolyan, mint korábban, biztosan nem lesz. Azonban azok számára is van megoldás, akik a megtévesztésig hasonló alapanyagokra vágynak, és akik nem azért váltanak növényi étrendre, mert megutálták a hús ízét. Az etikai alapon váltók számára és azoknak, akik tervezik, hogy egyre gyakrabban lecserélik a húst növényi alternatívákra, jó lehetőségeket kínálnak a feldolgozott húspótlók.

Feldolgozott húspótlók

Néhány éve még lehetetlennek tűnt, hogy bármilyen húspótlót találjunk a boltokban, ma már viszont általános a lehetőség. Ez egyúttal jól rámutat, hogy van igény a vegán életmódra és szépen kinövi magát a mozgalom, amivel bizony komoly változásokat tudunk elérni a piacon.
A feldolgozott húspótlók teljesen növényi alapúak, nem tartalmaznak semmilyen állat származékot, viszont a gyártók mindent megtesznek azért, hogy az eredeti változatra maximálisan hasonlítsanak a termékek. Gyakran bámulatos, mennyire sikeresek és a mindenevők is gyanú nélkül fogyasztják ezeket a fogásokat, sokszor ők sem tudják megmondani, húst esznek-e, vagy sem. Ám ahhoz, hogy ezt a hatást elérjék, a cégeknek számos mesterséges alapanyagot, ízesítőt, állagjavítót kell alkalmazniuk és lényegében ebben rejlik a feldolgozott termékek legnagyobb veszélye. Természetesen az, hogy alkalmanként, időszakosan eszel ezekből, nem fog általános egészségromlást eredményezni. Legfeljebb arra kell figyelned, hogy ezek a termékek általában kalóriasűrűek is, tehát jóval könnyebb elhízni a fogyasztásunk mellett, mint a természetes változatok esetében. Azonban nem csak a hízás terén okozhat gondot, ha ezekre az alapanyagokra építed az étrendedet, hanem az egészséged is a kárát látja majd. Sajnos, a feldolgozott, vagy az ultrafeldolgozott termékek akkor is rossz hatással vannak rád, ha teljesen növényi alapúak. Márpedig a hosszútávú cél az, hogy új életmódodban ne csak az állatszereteted és az önismereted teljesedjen ki, hanem az általános egészségedet tekintve is javulást tapasztalj.
Éppen ezért a feldolgozott, vegán késztermékeket inkább ünnepnapokra tartogasd, tekints rájuk alkalmi kiegészítőként, amikhez fordulhatsz, ha megkívánnál egy gyors fogást.

Laborhúsok, tenyésztett húspótlók

Futurisztikusan hatnak a különféle laborhúsok és a tenyésztett húspótlók, de a valóság az, hogy ezek a termékek már itt kopogtatnak az ajtónkon. Sőt, van olyan ország, ahol forgalomba is helyezték őket. Mik ezek pontosan?

Két alapvető típusukat kell megkülönböztetnünk, ami azért is fontos, mert nem minden laborhús vegán. Az állati eredetű laborhúsok elkészítése során állatoktól vesznek mintákat, sejteket, majd olyan módosítások alá vetik őket, amiknek köszönhetően a sejtek szaporodásnak indulnak. Így mesterséges körülmények mellett, gyakorlatilag tenyésztik a húst, hogy aztán fűszerezve, dúsítva a boltok polcaira kerülhessenek. Ezeknek a termékeknek az előnyük az, hogy várhatóan „tisztább” lesz a végeredmény, hiszen nem kell különféle antibiotikumokat, szereket használni az állatiparban, az állat nem esik át azon a hatalmas stresszen, amit a vágóhíd, valamint a komplett létezése jelent. Az ily módon tenyésztett húsok minden bizonnyal ugyanolyan, vagy esetleg kicsit feljavított tápértékkel rendelkeznek majd, ami egyúttal azt jelenti, hogy jó eséllyel tartalmazni fognak telített zsírokat, koleszterint és hasonló hatást is váltanak ki majd a szervezetünkben, mint a húsok általában. Ráadásul – mivel állati sejteket használnak a gyártás során – nem is minősülnek majd vegánnak.

Valószínűleg a magas igény és a fenntarthatóság miatt, de már kísérleteznek a teljesen növényi alapú, tenyésztett húspótlókkal is, és rendkívül érdekes technikákat használnak a célra. Sajnos még túl sok információt nem találunk ezekről a megoldásokról, hiszen a piac egy új ágáról van szó, és aki először nyeri meg magának ezt a területet, az valószínűleg hihetetlen mértékű haszonra tesz majd szert. Annyit mindenesetre tudunk, hogy különféle orvostechnikai eszközökkel már Ausztriában is gyártottak növényi alapú lazacot – ráadásul egy háromdimenziós nyomtató segítségével készítették el. A gyártók még arra is figyeltek, hogy a növényi alapú lazac kinézetében, tápértékében és ízében is hasonló legyen az eredetihez.

A tenyésztett húspótlókhoz hasonlóan készülnek a növényi alapú húspótlók is, de esetükben növényi, nem pedig állati sejteket használnak fel a reprodukcióhoz. Ha lehet hinni az interneten fellelhető híreknek, mindkét területen sikerült önmagukat a végtelenségig reprodukáló sejteket létrehozni, úgyhogy izgalmas fejlesztések elé nézünk.

A mikroprotein lehet a jövő húshelyettesítője?

Kérdésemre Jankó Robi táplálkozástudományi szakértő elmondta, hogy létezik egy másik, ígéretesnek tűnő húspótló alternatíva is, a mikroprotein. Egyre több országban kaphatóak azok a termékek, amiket mikroproteinből készítenek és húshelyettesítő burgereket, egyéb húsutánzatokat gyártanak belőlük. Ezeknek a termékeknek kimondottan magas a fehérjetartalma, [1] emiatt hasznosak lehetnek azoknak, akik növényi étrenden szeretnének izomtömeget növelni. Robi kiemelte, hogy a mikroprotein mellett szól az is, hogy a valódi húsokkal szemben kedvező hatással van a vérzsír profilra [2] és még rostot is tartalmaz, ami egyetlen állati eredetű „alapanyagról” sem mondható el.

Arról még nem sok fogalmunk van, ezek a termékek milyen hatást gyakorolnak az egészségünkre, de arra vonatkozóan már vannak eredményeink, hogy a növényi húspótlók és az állati eredetű húsok hogyan hatnak a szervezetünkre. [3] Kiderült, hogy a növényi húspótlók számos szív- és érrendszeri betegség kockázati tényezőjét csökkentették, szemben az állati eredetű vörös húsokkal, amik növelték ezeket az értékeket. Ráadásul ebben a tanulmányban még azt is kiemelték a kutatók, hogy ugyan minimális mértékben, de a növényi húspótlókat fogyasztók súlya még úgyis alacsonyabb volt, hogy ugyanannyi kalóriát fogyasztottak és ugyanannyit mozogtak, mint az állati eredetű húst fogyasztók.

Mindenesetre az biztos, hogy nagy szükségünk van a változásra, mert egyértelműen fenntarthatatlan a mostani helyzet. Nem „csak” a mérhetetlen szenvedés, amit az állatoknak okozunk, hanem az a hatalmas ökológiai lábnyom, amit magunk után hagyunk. Könnyen lehet, hogy záros időn belül nem egy választható irányvonal lesz a növényi étrend, hanem létszükséglet – ahogy a laborhús azok számára, akik még fogyasztanának állati eredetűt.

Mindig jönni fognak új trendek, új lehetőségek, amiknek hosszú távú következményeit, egészségügyi vonatkozásait majd csak évek múltán fogjuk megismerni. Nem kell feltétlenül elzárkózni ezek elől sem, de a növényekről már biztosan tudjuk, hogy természetes formájukban az egészségünket szolgálják. A növényi étrend pedig sokkal élvezetesebb és kívánatosabb akkor, ha a lehetőségeket és nem a megvonásokat látjuk benne. Ehhez pedig az kell, hogy ne helyettesíteni próbáljuk az egyes fogásokat, hanem másfajta, egészségesebb alternatívákat alkossunk helyettük.

Ezt a cikket a Vegán Állatvédelem számára írtam, nagy-nagy szeretettel 🙂

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6554455/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2169701/

[3] https://academic.oup.com/ajcn/article/112/5/1188/5890315