Hogyan édesíts növényi étrenden?

Az édes ízekre csecsemőkorunk óta automatikusan vágyunk, és szerencsére nem kell lemondanunk róluk növényi étrendet követve sem. Azonban nem mindegy, mivel és milyen formában édesítesz!

Gyümölcsök és gyümölcspaszták

A legjobb, ha a gyümölcsök természetes édesítő erejében bízol, így garantált, hogy teljes értékű alapanyagokkal fogsz dolgozni. A legismertebb ilyen gyümölcs a datolya, valamint a datolyapaszta, ezt használjuk általában az édes ízek elérésére. A datolya ásványi anyagokban gazdag, zsírszegény gyümölcs, ami természetes formájában tartalmazza a rostokat, ezért egyértelműen teljes értékűnek tekinthető. Beszerezheted frissen és paszta formában is, utóbbi esetében már a magozással sem kell bajlódnod. (Az aszalt datolya nem kifejezetten élvezeti értékéről ismert, ezt jobb, ha mellőzöd.) Süteményekbe, turmixokba, energiaszeletekbe is teheted, kellően ragacsos állaga praktikus a konyhában.

Szintén teljes értékű, ha édes gyümölcsökkel, pl. banánnal, vagy almával édesíted az általad választott ételeket. Ezeknek hátránya lehet, hogy plusz ízt adnak az egyes fogásokhoz. Persze, ha szereted az adott gyümölcsöt, akkor fantasztikus dolgokat kreálhatsz, pl. vannak, akik rajongnak a banán „tejért”, azaz a turmixolt és vízzel hígított banános italért, ami természetesen édes-krémes, remek alapanyag.

Diétázók barátja az Eritrit és a stevia

A feldolgozottabb édesítők közül a legjobb választás a stevia és az eritrit, valamint ezek keveréke. Alternatíva lehet az izomalt is. Az eritritről eddig biztatóak a tanulmányok, nem csak a növényi étrendet követők számára ajánlják a cukor helyettesítésére. Az eritrit nem tartalmaz kalóriát, az izomalt pedig gyakorlatilag nincs hatással az inzulinszintünkre, ezért speciális étrendet követők számára is ideális választás lehet. Fontos azonban, hogy a feldolgozott édesítőket mindig adalékanyagmentes formában szerezd be, ne használj belőlük túl sokat, és persze vedd figyelembe, hogy nem íztelenek, másként édesítenek, mint a megszokott cukrok.
A steviát egyébként cserépben is nevelheted, a kis, zöld növénynek a leveleit frissen használhatod, így pedig teljes értékű édesítőre tehetsz szert.

Nádcukor és növényi szirupok

Mértékkel, alkalmi fogyasztáshoz passzolnak a különféle növényi szirupok és a nádcukor. Fontos tudnivaló, hogy a barna cukor nem teljes értékű, de még csak nem is vegán. Tulajdonképpen melasszal színezett kristálycukor, és mivel a kristálycukrot a legtöbbször állati csontszénen fehérítik, finomítják, nem tekinthetjük vegánnak, csupán növényi alapúnak.

A nádcukor ugyanakkor természetesen barna, viszont nem teljes értékű. A cukornádból sajtolással, centrifugálással és szárítással nyerik ki a nádcukrot, tehát feldolgozott termékről beszélünk. Ennek ellenére, a jobb minőségű nádcukrok mértékkel, alkalomszerűen beleférnek a növényi étrendbe.
Hasonló mondható el a különféle szirupokról, mint amilyen a datolya-, vagy a rizsszirup. Ezek már feldolgozott alapanyagok, mindennapos fogyasztásuk nem javasolt. Viszont növényi alapú a juharszirup is, ami adalékanyagmentesen teljes értékű lehet, ellenben egy kalóriasűrű alapanyag, ezért túlzásba nem érdemes esni a fogyasztásával.

Inkább mellőzd őket

Nem csak a vegán alapelvek miatt érdemes mellőznöd a különféle, finomított kristálycukrokat, az egészséged is megköveteli, hogy kerüld őket. A mesterséges édesítőszerekről szintén elmondhatjuk ezt, főleg az aszpartám és a szukralóz lehet problémás. A fruktózra kivonat formájában nem érdemes támaszkodnod, annak sokkal jobb helye van a gyümölcsökben. Úgy viszont bátran fogyaszd!