Flexibilis növényi étrend

A flexibilis diétáról már biztosan hallottál: nagyon csábító, hogy valami rugalmas, testre szabható és könnyen tartható lehet úgy, hogy mégis célt érünk vele. De mit jelent ez a növényi étrendre kivetítve?

A flexibilis étkezés minden esetben azt takarja, hogy nem szigorú, merev szabályok mellett étkezünk, hanem megengedjük magunknak a rugalmasság luxusát. Igen, luxusát. Manapság sokszor túlságosan is a végletekre hagyatkozunk (totális diéta kontra teljes elengedése az étkezésnek), pedig ez az életmód tekintetében egyáltalán nem előnyös.

Azt hiszem, azért is ragadtam le évekkel korábban a növényi étrend mellett, mert a rugalmasságot, az egyénre szabás lehetőségét megkaptam. Meggyőzött azzal is, hogy semmilyen csodaszert nem akartak nekem eladni, senki sem gazdagszik meg azon, hogy én növényi alapú étrendet folytatok. Ez olyasmi, amit bárki, bármikor elkezdhet!

Igen, vannak irányelvek, vannak ajánlások, amik nem véletlenül olyanok, amilyenek. Viszont a tudás elsajátításával akkora szabadságot kaptam a kezembe, aminek köszönhetően csodálatos laboreredményeim vannak, a súlyomat tartom, energikus vagyok, kiegyensúlyozott és – ami nekem nagyon fontos volt – sosem kell éhesnek lennem.

Ilyen a flexibilis diéta növényi étrenden

Úgy gondolom, a flexibilis diéta mindenevő étrendet követve sokkal több buktatót rejt, főleg akkor, ha nem vagy tisztában legalább nagyvonalakban azzal, milyen makronutriens-arányokból áll össze a napod. Azonban a növényi étrendben az a jó, hogy ha az alapelveket ismered és követed, akkor a fennmaradó 10-20%-ot tényleg beoszthatod flexibilisen.

Nem arról van tehát szó, hogy semmi kontroll nincs feletted, itt is kell a tudatosság. Bár nagyrészt a kalóriákon nyugszik minden étrend alapja, sok más tényezőt is figyelembe kell venned, pl. az említett tápanyagarányokat és a kalória minőségét is. És itt jön megint képbe a növényi étrend! A teljes értékűséget követve, 80-90%-ban tiszta ételeket, kiváló minőségű kalóriákat fogyasztunk, amik automatikusan ideális makrókat eredményeznek.
Igaz, hogy minél inkább a 100%-hoz közelíted a tökéletességet, annál céltudatosabb lehetsz és annál gyorsabban érhetsz el eredményeket. Viszont, ha már csak súlyt tartasz, akkor jóval rugalmasabb, flexibilisebb lehetsz.

Nem kell számolgatni, nem kell méricskélni, csak a keretekre ügyelni és legfeljebb 10-20%-ban lazítani. Tudom, ez hihetetlenül hangzik, de hidd el, eleget teszteltem a különféle applikációk segítségével. Megteheted te is bármikor, ha nem hiszel nekem 🙂
Tapasztalataim szerint ez az arány semmilyen egészségromlást nem eredményez, nekem legalábbis stabilan jók a laboreredményeim a teljesen szigorú TÉNÉ és a kicsit flexibilisebb növényi étrend mellett is.

Elárulok még néhány részletet

Az igazán testreszabott, rugalmas növényi étrendet konzultáció során tudom neked átadni, de annyit elárulhatok, hogy az említett 80-90%-ot tiszta növényi forrásból kell fedezned. Ide tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a zöldségek, a gyümölcsök, a diófélék, a magok és – ugyan nem növények, de – a gombák is. Fontos a feldolgozatlanság, a tisztaság, az, hogy a természet által megalkotott formában fogyaszd az ételeket. Vagy, ha át is esnek feldolgozáson, akkor a tápanyagtartalmuk semmiképpen se legyen rosszabb.

A maradék 10-20% pedig tényleg arról szól, hogy olyan ételeket is beiktathatsz az étrendedbe, amik hiányoznának számodra. Megfigyeltem magamon, és sokan mások is arról számolnak be, hogy ez az arány egyre inkább csökken az idő múlásával. Ennek számos oka lehet: a tudatosságtól kezdve, az egészség, a környezet előtérbe helyezésén keresztül, egészen az ízlelőbimbóink feléledéséig, a mikrobiomunk helyreállásáig. Amíg viszont ez nálad is bekövetkezik, a 10-20%-ba beleférnek a részben feldolgozott ételek, mint amilyenek pl. a teljes kiőrlésű főtt tészták, a növényi tejfölök, húspótlók és alkalmanként az olyan ételek is, mint a rántott zöldségek, a vegán pizzák, hamburgerek, vagy éppen fagyik.