Egyél annyi antioxidánst, amennyit csak tudsz!

Nagyon fontos, hogy annyi antioxidánst egyél minden nap, amennyit csak tudsz. A felmérések szerint az amerikaiak a minimum ajánlott antioxidáns bevitel felét sem biztosítják a szervezetük számára. Sajnos gyanítható, hogy az átlagos nyugati étrend, illetve a tipikus „magyaros” étkezési szokások mellett, országunk lakói is hasonló arányokat tudnak produkálni.

Ezzel a legnagyobb probléma az, hogy ha nem biztosítjuk a szervezetünk számára az antioxidánsokat, akkor az nem lesz képes felvenni a harcot a szabad gyökökkel sem (amik károsítják a sejtjeinket), nem tudja ellensúlyozni az oxidatív stressz káros hatásait. Mindez hosszútávon krónikus, civilizációs betegségekhez vezet, gyengíti az immunrendszer, hajlamosabbá tesz a betegségek kialakulására. Nem beszélve a fáradtságról, kimerültségről és a korai öregedés jeleiről.

Szerencsére a teljes értékű növényi étrend rengeteg pontban különbözik a klasszikus nyugati és magyar étkezési szokásoktól. Emiatt pedig biztosítja a szervezet számára bőséges antioxidáns-utánpótlást, ellenállóbbá teszi a testünket pusztán az étkezés által. Az antioxidánsok különféle vegyületek csoportjai, tartoznak közéjük vitaminok, polifenolok, flavonoidok.

És hogy miben találod meg őket?

Az antioxidánsok elenyésző mértékben találhatóak meg az állati eredetűekben, mindig sokkal nagyobb mennyiséget tartalmaznak belőlük a növények, ide értve nem csak a gyümölcsöket és zöldségeket, hanem pl. a teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket, magvakat is. Ez tehát azt jelenti, hogy aki pusztán növényekre építi az étrendjét, automatikusan több antioxidánst juttat be a testébe, szemben azzal, aki keveset fogyaszt belőlük.

Amit megtehetsz

Étrendtől függetlenül is megteheted, hogy ellátod a testedet antioxidánsokkal, de minden egyes „rossz” étkezéssel elveszed a lehetőségét annak, hogy tápláld a szervezetedet – cserébe terheled és kihívás elé állítod. Minél többször koncentrálj arra, hogy valóban minőségi, tiszta és tápanyagokban, antioxidánsokban bővelkedő ételt tegyél az asztalra!

  • Nagyon magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek a bogyós gyümölcsök, a fűszerek és a gyógynövények.

Tudtad? Mindig sokkal célravezetőbb az antioxidánsokat természetes formájukban fogyasztanod, nem pedig kivonatként. Az élő szervezetek, pl. a bogyós gyümölcsök is úgy épülnek fel, hogy hatóanyagaik egymást segítve, rendszerben hasznosulnak.