Miért jó választás a növényi étrend a válságban?

Azt tapasztalom, hogy a növényi étrend az egyik legjobb döntés, amit a saját érdekünkben meghozhatunk. Most viszont azt is szeretném megmutatni, hogy ebben a válságokkal teli időszakban miért jelent olyan sokat, ha mellette döntesz.

Segít spórolni

Manapság egyre többen kényszerülnek arra, hogy spóroljanak, de az egészségen spórolni mindig nagyon veszélyes játszma. Sajnos hazánkban rengeteg a tévhit, és sokan egészségesnek állítanak be olyan élelmiszereket, vagy olyan irányzatokat, amelyek távolról sem azok. Nem is csoda, hogy a többség teljesen össze van zavarodva és fogalma sincs arról, kinek higgyen, hiszen állandóak az ellentmondó információk körülöttünk.

Növényi étrenden azonban megtanultam, hogy van néhány megkérdőjelezhetetlen tény, amit semmilyen irányzat nem tud cáfolni:

  • Csak a növényi alapanyagokban van rost, ami nélkülözhetetlen az egészséges bélműködéshez. Márpedig immunrendszerünk kb. 70-80%-a bélrendszerünk állapotától függ.
  • A növényi alapanyagok jóval gazdagabb forrásai az antioxidánsoknak, és csak az antioxidánsok képesek megkötni azokat a szabadgyököket, amelyek többek között a daganatok kialakulásáért és burjánzásáért felelősek.
  • A növényekben nincs koleszterin, aminek túlzott bevitele akadályozza a megfelelő véráramlást, lerakódásokat, szív- és érrendszeri elzáródásokat okoz.
  • A növényi élelmiszerek a mikrotápanyagok sokkal koncentráltabb forrásai, tehát a tápanyagsűrűségük jóval jelentősebb. Ez azt jelenti, hogy egységnyi, növényi eredetű élelmiszer jóval mélyebben tud táplálni úgy, hogy nem tartalmaz sok kalóriát – tehát hízás nélkül is még többet ehetsz belőle.

Amikor arról van szó, hogy a lehető legmagasabb védelemmel ruházzuk fel az immunrendszerünket, akkor nem véletlenül nem az állati eredetűekhez nyúlunk.

Összehasonlítva a régi kiadásainkat a mostaniakkal, még úgy sem költünk arányaiban többet, hogy mindig azt vesszük a boltban, amit megkívánunk. Miért? Mert a szezonális, növényi alapanyagok még mindig a legolcsóbbak és legkiadósabbak közé tartoznak.
Én az elmúlt hat évben, mióta növényi étrendet követek, kétszer voltam beteg. Egy fülgyulladást szedtem össze (ami egyébként teljesen a saját hibám volt) és egy alkalommal Covid is átment rajtam három nap alatt. Ezen felül legfeljebb a nátháig jutottam, holott a kislányom sok mindent hazahozott az óvodából, és rengeteget járunk közösségbe is. Ahhoz képest, korábban mennyit költöttem gyógyszerekre, ez számomra óriási eredmény.

Tudom, hogy általános tévhit a növényi étrenddel szemben, hogy drága, de ez csak a késztermékekre igaz, amik ráadásul nem segítenek az egészségmegőrzésben. Azonban azt is tudom, hogy a spóroláshoz szükség van egy bizonyos fokú tudatosságra és tisztában kell lenned azzal, hogyan tudod felépíteni az étrendedet. Azonban, ha ez a tudás a birtokodba kerül, rengeteget tudsz spórolni, miközben az egészségedet a lehető legtöbb szinten támogatni tudod.

Könnyen tárolható alapanyagokat biztosít

Nem is olyan régen az emberek körülöttünk görcsös felvásárlásba kezdtek, amit egyszerre volt szomorú és vicces figyelni – gondolj csak a WC-papír, a liszt, cukor és az élesztő őrületre. Mi semmivel sem vásároltunk többet, mint korábban, egyszerűen azért, mert itthon van egy jól bevált készletünk, amivel hosszú hónapokig is ellennénk. (Hozzáteszem, a zöldségesnél nem tapasztaltam ugyanezt a tolongást…)

Havonta egyszer megyünk nagyobb bevásárlásra, egyébként mindent zöldségesnél szerzek be, heti egy-két alkalommal. Azt látom, hogy az emberek saját maguknak bonyolítják az életüket, mert nincsenek tisztában az alapvető étkezési szükségleteikkel. Rengeteg időt, energiát és pénzt spórolok pusztán azzal, hogy tudatosan, célzottan vásárolok. Már csak emiatt is mindig kimaradok az ünnepi tülekedésből és nekem a hétvége sosem azzal telik, hogy sorban állok egy bevásárlóközpontban.

A növényi alapú élelmiszerek jelentős része kiválóan tárolható. Amellett, hogy az egyes zöldségeknek és gyümölcsöknek is megvan a maga tárolási normája, a száraz hüvelyesek és a gabonafélék évekig gond nélkül eltarthatóak. És akkor még szó sem esett arról, mennyi alapanyagot el tud nyelni egy kisebb fagyasztó, vagy, hogy roskadásig lehet tömni a kamrát lekvárokkal, befőttekkel, fermentált zöldségekkel – tartósítószerek nélkül.

A mi generációnkban ez a tudás szinte elveszett, szüleink már nem adták át nekünk, mert az iparosodás hatására egyszerűen nem volt rá szükség. De változott a helyzet. Én sem foglalkoztam ezzel a kérdéssel, míg nem váltottam növényi étrendre. Most viszont már tudom, mennyi lehetőség rejlik ebben és micsoda érték, ha valakinek a birtokában van ez a tudás.

Nagyobb tudatosságra sarkall

Egyszerre segít a tudatosságban és a spórolásban az is, ha jobban megismerjük a növényeket, azokat az alapanyagokat, amiket a tányérunkra teszünk. Ahogy említettem, nem voltam túl sűrűn beteg, és ez nem csak annak köszönhető, hogy az immunrendszerem próbálom minden étkezés során felvértezni a kórokozókkal szemben. Hanem annak is, hogy pontosan tudom, milyen növényekhez kell nyúlnom, ha kezdem rosszul érezni magamat. Kimegyek a kiskertbe, körbenézek a fűszernövények között és már főzöm is a teámat – plusz még célzottabban készítem ilyenkor a gyógyító ételeket is.

Már gyerekkoromban sokat voltunk a szabadban, de engem a növényi étrend fordított igazán a természet felé. El sem tudom mondani, mennyit spóroltam idén azon, hogy magabiztosabban gyűjtöm és tartósítom a gombákat, a vadon szedhető növényeket, gyümölcsöket. Ezek az élelmiszerek mindannyiunk számára elérhetőek, de sokan elmennek mellettük, mert nem tudják, milyen értéket hagynak ott.

A növényi étrend mindig jó választás, de manapság tényleg olyan sokat tud nyújtani számunkra, ami egyenesen pótolhatatlan. Ezt nem csak az anyagiakra, az egészségre, hanem az általa biztosított tudatosságra és nyugalomra is értem. A növényi étrend az egyik első lépés lehet, hogy visszatalálj a természetes igényedhez és önmagadhoz.

Az önazonosság megtalálásáról szinte minden egyes, tőletek kapott visszajelzésben szó esik 🙂

Te is egy teljesebb étrend és életmód elérésére törekszel?

Ha szeretnél te is rálépni erre az útra és olyan tudásra tennél szert, amivel meg tudsz alapozni egy egészséges, harmonikus, teljes értékű étrendedet, szeretettel várlak a novemberi, kiscsoportos foglalkozásomon! 🙂

Azt sajnos nem ígérhetem, hogy egy alkalom után neked is a szinergia és a tápanyagtartalom fog beugrani egy-egy alapanyag láttán, mert ezt én is évekig tanultam és tanulom a mai napig. De abban tudok segíteni, hogy össze tudj állítani magadnak egy olyan teljes értékű növényi étrendet, amely segít elérni a céljaidat egészséges, környezet- és állatbarát, valamint kedvező árú keretek között.

Ez a lehetőség – amit most akár 20% kedvezménnyel is igénybe vehetsz – már csak ezen a héten érhető el az idei évben. Nézd meg itt a részleteket!