Hova pakolj a hűtődben?

Korábban egyáltalán nem tulajdonítottam jelentőséget annak, mit hova teszek a hűtőben. Pedig, ha ezen a téren is tudatosabb lettem volna, frissebb alapanyagok kerülhettek volna az asztalra – nem beszélve a spórolásról!

Úgy gondoltam, nem sok alapja van annak, hogy érdemes az élelmiszereket az előírt polcokra tenni a hűtőben, inkább arra törekedtem, hogy minden praktikusan elférjen. A legutóbbi takarítás során azonban éppen kiürült a hűtő: úgy döntöttem, kipróbálom a pakolást a nagy könyvben megírtak szerint.

A mi hűtőnkben nincs állati eredetű, így azokkal kapcsolatosan nincs tapasztalatom, de a zöldségek és gyümölcsök rekeszben történő tárolásáról csak áradozni tudok. Eddig alul, a dobozban tartottuk a különféle szószokat, a pluszban vásárolt termékeket, most viszont ide kerültek a friss alapanyagok. Az eredmény? Észrevehetően jobban tárolhatóak az ételek, napokkal tovább elállnak, ráadásul jobb minőségben.

Miért?

A kialakításának köszönhetően, a zöldséges fiókban melegebb van, mint a hűtő többi részében, extraként pedig a páratartalom is nagyobb. Olyan hőfok uralkodik itt (általában 8-10 Celsius), ami éppen ideális a friss alapanyagok számára.
Korábban probléma volt, hogy a répa és a retek, vagy éppen az uborka nagyon gyorsan megfonnyadt, összeesett, de ugyanez történt akkor, ha szobahőmérsékleten tároltam őket. Azt hittem, rosszabb a minőségük, de úgy tűnik, a hűtő túl hideg volt nekik, a konyha viszont túl meleg. Ezt a problémát azonban egyáltalán nem tapasztaltam a rekeszben. Persze, a végtelenségig ez a terület sem tudja frissen tartani az élelmiszereket, de érezhető pluszt ad.

A másik lényeges tudnivaló, hogy bár az alsó rekeszben meleg van, az alsó polcon kifejezetten hideg. Ha tehát túl sok friss alapanyagot (zöldséget, gyümölcsöt, gombát) vettél és nem férsz el a tárolódobozban, akkor felülre érdemes pakolnod. A középső és az alsó polcon átlagosan 2-5 Celsius uralkodik, ezek alkalmasabbak arra, hogy a készételeket tárold rajtuk, túl hidegek a friss zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Ami pedig az ajtókat illeti, itt szintén meleg van. A kialakítása miatt praktikus lenne itt tárolni az italokat, de ha igazán hidegen innád őket, akkor az alsó polcokon a helyük. Az ajtókra teheted a szószokat, vagy akár a bontott dzsemeket, savanyúságokat, amiket sokszor egyébként sem szeretünk olyan hidegen fogyasztani.

Ne tegyél mindent a hűtőbe

Nem minden friss alapanyagot jó a hűtőben tárolni, ékes példa rá a paradicsom, ami a rekeszben sem érzi jól magát, de ugyanez elmondható a citrusfélékről is.

A profik még egyéb tényezőkre is figyelnek, pl. arra, hogy egyes alapanyagok gyorsítják egymás érését, vagy arra, hogy ha bizonyos zöldségeket vízbe állítunk, akkor még tovább tárolhatóak lesznek. De ez legyen egy következő bejegyzés témája! 🙂

Segítségre, támogatásra van szükséged az induláshoz, vagy valami nem világos? Nézd meg a konzultációs lehetőségeimet, vagy kukkantsd meg, miről szól a könyvem! ?