Mi kerüljön a Buddha tálba?

A Buddha tálak az elmúlt években széles körben népszerűvé váltak, köszönhetően megannyi előnyüknek. Természetesen a növényi étrendbe is nagyszerűen passzolnak, mindig örömmel javaslom kezdő életmódváltóknak.

Elsősorban azért, mert a Buddha tálak az alábbiakkal büszkélkedhetnek:

  • gyorsak
  • teljes értékűek
  • tudatosítják, mit eszünk
  • változatosak
  • maradékmentésnek is tökéletesek
  • sokat segítenek az arányok meghatározásában

 

Tapasztalatom szerint ezek gyakran elegendőek is ahhoz, hogy a növényi étrenddel ismerkedők átlendüljenek a holtpontokon, vagy ráérezzenek, miként is működik ez a rendszer.

Most csinálsz először Buddha tálat?

Ha igen, akkor biztos segítségedre lesz az alábbi ábra, amivel könnyedén össze tudsz állítani egy teljes értékű fogást magadnak pár perc alatt.

Jó, ha tudod: a köröket csökkenő sorrendben rajzoltam. Tehát, ha teljes értékű, súlytartó ételt állítasz össze, akkor a legtöbbet a zöld levelesből, legkevesebbet a diófélékből tegyél a tányérodra.

Néhány példa lehetséges alapanyagokra

Zöld levelesek: spenót, madársaláta, tépősaláta, rukkola, petrezselyem, menta, medvehagyma

Zöldségek: paradicsom, uborka, brokkoli, karfiol, cékla, répa, burgonya, hagyma

Teljes kiőrlésű gabonák: hajdina, árpa, bulgur, barnarizs, köles

Növényi fehérjeforrások: hummusz, borsó, bab, lencse, tofu, mungóbabcsíra, retekcsíra, mustárcsíra, falafel

Magok, diófélék: lenmag, kendermag, tökmag, pisztácia, dió

A szabály az, hogy nincs szabály 🙂 Arányokat érdemes tartani, gusztusosan, színek szerint rendezni és élvezni az ízeket!