A Buddha tálak az elmúlt években széles körben népszerűvé váltak, köszönhetően megannyi előnyüknek. Természetesen a növényi étrendbe is nagyszerűen passzolnak, mindig örömmel javaslom kezdő életmódváltóknak.
Elsősorban azért, mert a Buddha tálak az alábbiakkal büszkélkedhetnek:
- gyorsak
- teljes értékűek
- tudatosítják, mit eszünk
- változatosak
- maradékmentésnek is tökéletesek
- sokat segítenek az arányok meghatározásában
Tapasztalatom szerint ezek gyakran elegendőek is ahhoz, hogy a növényi étrenddel ismerkedők átlendüljenek a holtpontokon, vagy ráérezzenek, miként is működik ez a rendszer.
Most csinálsz először Buddha tálat?
Ha igen, akkor biztos segítségedre lesz az alábbi ábra, amivel könnyedén össze tudsz állítani egy teljes értékű fogást magadnak pár perc alatt.
Jó, ha tudod: a köröket csökkenő sorrendben rajzoltam. Tehát, ha teljes értékű, súlytartó ételt állítasz össze, akkor a legtöbbet a zöld levelesből, legkevesebbet a diófélékből tegyél a tányérodra.
Néhány példa lehetséges alapanyagokra
Zöld levelesek: spenót, madársaláta, tépősaláta, rukkola, petrezselyem, menta, medvehagyma
Zöldségek: paradicsom, uborka, brokkoli, karfiol, cékla, répa, burgonya, hagyma
Teljes kiőrlésű gabonák: hajdina, árpa, bulgur, barnarizs, köles
Növényi fehérjeforrások: hummusz, borsó, bab, lencse, tofu, mungóbabcsíra, retekcsíra, mustárcsíra, falafel
Magok, diófélék: lenmag, kendermag, tökmag, pisztácia, dió
A szabály az, hogy nincs szabály 🙂 Arányokat érdemes tartani, gusztusosan, színek szerint rendezni és élvezni az ízeket!