Menütervezés saját tervezővel

Életmódváltás esetén az egyik legáltalánosabb kérdés az, hogy „Mit főzzek?”. Ezt növényi étrenden még meg szokás spékelni azzal, hogy „Oké, de hogyan?” Mindenevő étrendet követve sem feltétlenül egyszerű kitalálni, mi kerüljön a tányérra…

… nemhogy akkor, ha egyéni intoleranciák, igények és szempontok kerülnek a porondra. Hát még, ha ezek a családon belül eltérőek. Én is pontosan ebben a cipőben jártam évekkel ezelőtt, szóval tudom, min mennek át azok, akik most váltanak 🙂

A konzultációkon mindig adok a vendégeimnek különféle segédanyagokat és tervezőket, ezek közül az egyik az én étrendtervezőm. Már ritkán kell elővennem, mert tényleg csak elvétve vagyok tanácstalan a főfogásokat illetően. Azonban nincs szükséged mindenáron az én tervezőmre, te is összeállíthatsz egy saját verziót, mégpedig teljesen testre szabva.

Hogyan csináld? Íme, néhány lehetőség:

  • Az egyik opció, hogy külön oszlopokba felírod, milyen leveseket, főzelékeket, egytálételeket, édes fogásokat, stb. szoktál készíteni. Amikor nem jön az ötlet, csak rápillantasz, és máris válogathatsz az inspirációk között. Ez a módszer nagyon jó, ha már tudod, hogyan főzünk „vegánul”, csak sokszor tanácstalan vagy, mi kerüljön a tányérodra.
  • Teljes értékű növényi étrendet követve szerencsés, ha inkább a hozzávalókat rangsorolod. Ekkor a táblázatodban olyan oszlopokat célszerű rögzítened, mint pl. öntetek, köretek, főfogások, magok/diófélék, stb. Ezeket az ételeket a Buddha-tálakhoz hasonlóan tudod összeállítani annak megfelelően, éppen milyen alapanyagok állnak a rendelkezésedre.


Tipp:
Ha nagyon belejöttél, még szezonális táblázatokat is készíthetsz az évszakoknak megfelelően. Így biztos, hogy mindig a legértékesebb és persze legolcsóbb fogások kerülnek a tányérodra.

Ezeknek az ötleteknek a megvalósításához is találsz támogatást a könyvemben, amiben nem csak hazánk leggyakoribb alapanyagait gyűjtöttem össze, hanem sok-sok ötletet is adtam arra vonatkozóan, mit főzz belőlük 🙂
Ha már beszerezted, de ebben a formában nem gondoltál rá, akkor érdemes egy kis időt szánnod a saját terveződ elkészítésére a fellapozása mellett.

Írd le, tényleg hasznos!

A menütervezés egyik első és legfontosabb része, ha tudod, miből, mit akarsz főzni, és ehhez óriási segítség, ha van egy leírt háttérbázisod. A későbbiek során is, de az elején mindenképpen.

Tipp: Érdemes online elkészítened, mert akkor mindig veled lehet a mobilodon, a boltba is magaddal viheted. Frissíteni is egyszerűbb a későbbiek során!

Segítségre, támogatásra van szükséged az induláshoz, vagy valami nem világos? Írj nekem az info@novenyietrend.hu címre 🙂