Vegán ételek az egész családnak

Ha egyelőre csak te követsz növényi étrendet a családban, akkor biztos sokszor felmerül problémaként, hogy többfelé kell főznöd. Szerencsére vannak olyan ételek, amelyek megfelelnek a család minden tagjának, és a te dolgodat is nagyban megkönnyítik.

Főzelékek

Az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a főzelékekben, sűrű, tartalmas levesekben rejlik. Ezeket a legtöbbször minimális változtatás segítségével teljesen növényi alapúvá varázsolhatod. Egy kicsit meg kell reformálnod a sűrítési technikáidat, illetve lecserélned a tejfölt növényi tejfölre, és ezzel gyakorlatilag az összes általad készített leves és főzelék vegán lehet.

Amennyiben húst is tartalmazó ételt készítesz (pl. gulyásleves), külön készítsd elő a zöldséges alapot és külön a húst – előbbi lehet a tiéd, utóbbi (összekeverés után) azoké a családtagoké, akik fogyasztanak állati eredetűeket.

A feltét minden esetben opcionális, hiszen készíthetsz a főzelékre zöldségfasírtot az egész családnak , választhatsz vegán húspótlót, de a teljes kiőrlésű magvas cipó is tökéletes választás. Ha pedig ők állati eredetűt ennének, süthetsz/főzhetsz tojást, vagy akár „hagyományos” fasírtot számukra – attól még a főfogás, a főzelék lehet teljesen növényi eredetű és te is bátran ehetsz belőle.

Tésztaételek

A tészták minden étrend mellett könnyen elkészíthetőek és számos lehetőséget kínálnak a vegán, valamint a vegyes fogások elkészítését tekintve egyaránt.

Próbálj ki különféle vegán szószokat, pl. fűszeres paradicsomszószt, pesztót, fehérbab mártást, vagy akár vegán sajtszószt – ezeket nem csak azok szokták szeretni, akik növényi étrendet követnek! Szerencsére a legtöbben nem várnak durván húsos fogást a tésztaételektől.
Növényi étrend mellett a fogásokat fogyaszthatod önmagukban, esetleg dióparmezán, tofu, vagy pirított hagyma társaságában. A többiek pedig kiegészíthetik a feltétet, ha szükségesnek érzik.

Tipp: Ezen az elven haladva, változatos rizottókat is tehetsz az asztalra.

Tálak és saláták

A tálak és a saláták ugyancsak nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy a család kedvenc ételeit összeállítsd, mégpedig egészséges formában, valóban sokoldalúan.

Ehhez készítsd el a kedvenc zöldségmixedet, vagy akár salátádat, vagy tálalj külön megtisztított, előkészített zöldséghasábokat, salátaféléket. Kínálj melléjük teljes kiőrlésű gabonát, pl. quinoát, árpát, rizst, valamint fehérjeforrást is, pl. tofut, főtt borsót, szójatöpörtyűt, illetve dió- és magféléket.
Ezután már csak az ízletes, fűszeres szószok vannak hátra, és mindenki összeállíthatja a kedvenc Buddha tálját.

Amennyiben vegyes étrendű vendégeknek főzöl, ez a megoldás ugyanígy működni tud. Ebben az esetben tehetsz állati eredetűeket is a kínálatba, akár főtt tojást, sajtkockákat – remélhetőleg a széles és színes kínálat mellett ezekre sokkal kevésbé lesz igény.

Wrapok

A wrapok nagyon hasonló elven működnek, mint az előbb említett tálak, segítségükkel éppúgy nem kell két-háromféle ételt készítened.

Változatos skálán készíts itt is elő a zöldségeket, amelyek lehetnek frissek, sültek, vagy éppen főttek is. Még a mindenevők is szeretni szokták a humuszt, valamint a falafelt, ezek nem csak a tálak, hanem a wrapok esetében is kiváló alapanyagnak bizonyulnak.
A mártogatósok között méltó helyet foglalhat el az avokádókrém, a vegán majonéz, vagy akár a salsa is. Utóbbiakkal kenjétek meg a wrapot, töltsétek meg ízlésetek szerint, esetleg picit melegítsetek rá szendvics sütőben és már fogyaszthatjátok is jóízűen!

Kelt tészták

Jó hír, hogy a legtöbb kelt tésztás recept eleve vegán, vagy  nagyon minimális változtatás mellett vegánná varázsolható. Az eredeti pizzák, pizzakenyerek pl. kovászból, lisztből és vízből készültek, jobb helyeken még ma is így sütik őket a kemencében. De teljesen növényi alapú a focaccia is, és a fánkot, valamint a lángost is elkészítheted hiányérzet nélkül, kizárólag növényi alapanyagok segítségével.

Ezek a fogások lehetőséget adnak arra, hogy a család minden tagja kiválassza a kedvenc feltétjét és azzal szórja meg a kelt tésztát, amivel csak szeretné, vagy abba a szószba mártogassa, amit a legjobban kedvel.

A kulcs itt is a sokoldalúság és az, hogy az alap, a főfogás mindenki esetében ugyanaz. Ha ez utóbbi teljesen növényi alapú, akkor a kiegészítés, a feltét már tetszőlegesen választható. Így megkönnyítheted a konyhai rutinodat, egészségesebbé varázsolhatod a családtagjaid étrendjét, miközben ők sem érzik úgy, hogy bármiről le kellene mondaniuk 🙂

  • Ha kíváncsi vagy arra, hogyan színesítheted a családod étrendjét, vagy miként tudnál még több fogást legalább részben növényi alapúvá varázsolni, nézd meg, miről szól a könyvem! 🙂