A TasteAtlas híres arról, hogy kiváló recepteket közöl és nagyszerűen bemutatja az egyes fogásokat – ezúttal pedig a világ legjobb leveseiből készítettek egy toplistát.
Rólam tudjátok, hogy már bármit képes vagyok növényi verzióban elkészíteni, de ezúttal azt a TOP5 levest válogattam ki, amik eleve vegánok, vagy népszerű a teljesen vegán verziójuk is.
A cél pedig az volt, hogy minél inkább autentikusabb legyen a végeredmény, tehát ne egy akkora változtatást kelljen eszközölni, mint amilyen pl. a magyar gulyásleves növényi eredetű verziója.
Ennek megfelelően a toplista így alakult
- Első helyezett a török Mercimek çorbası
- Második a japán Ramen
- Harmadik a cseh Česnečka
- Negyedik a tunéziai Lablabi
- Ötödik az osztrák Kürbis suppe
Ha rákerestek az egyes receptekre, nagyon részletes leírásokat találtok róluk, de azért én is igyekeztem egy kis segítséget hozni számotokra.
1. Mercimek çorbası
Ez a török lencseleves egy ízletes és tápláló étel, amely gyakran eredetileg is teljesen növényi alapú változatban készül.
Hozzávalók: 150 gramm vörös lencse, 1 nagy vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 500 ml zöldség alaplé
Jellegzetes fűszerek: őrölt kömény, koriander, kurkuma, füstölt paprika, só és bors ízlés szerint, friss petrezselyem vagy koriander
Elkészítése:
- Mosd át a lencsét és tedd félre.
- Az olajban futtasd meg a hagymákat.
- Add hozzá a fűszereket és a paradicsompürét, valamint a megmosott lencsét.
- Öntsd fel az alaplével majd főzd puhára.
- Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel, vagy korianderrel.
2. Ramen
A hagyományos ramen leves húsos alapú, ám a nagyon népszerű és gyakori vegán változatban az alaplé zöldségekből, gombából, valamint algából készül.
Hozzávalók: 200 gramm ramen tészta, 100 gramm shiitake, vagy shimeji gomba, 3 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 gramm alga (pl. wakame), 1 tömb tofu, 1 liter zöldség alaplé
Jellegzetes fűszerek: friss gyömbér, szójaszósz, rizsecet, miso, szezámolaj
Elkészítése:
- Főzd meg a tésztát sós vízben és tedd félre.
- Készítsd el az alaplevet: a gyömbért, a fokhagymát futtasd meg kevés olajon.
- Engedd fel alaplével és add hozzá a választott fűszereket, ízesítőket.
- Ha felforrt a leves alapja, szűrd le.
- A léhez add hozzá az algát, a gombát és főzd puhára.
- Tálald frissen felkarikázott hagymával, felkockázott tofuval és tésztával.
- Csepegtess rá szezámolajat, rizsecetet, de misot is adhatsz hozzá frissen és megszórhatod fekete szezámmaggal.
3. Česnečka
A česnečka leves egy hagyományos cseh fokhagymaleves, amit szintén nagyon egyszerűen elkészíthetsz vegán változatban.
Hozzávalók: 5-6 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kisebb burgonya, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, pici fűszerpaprika, 1 liter zöldség alaplé, só és bors, kenyérkockák a tálaláshoz
Elkészítése:
- A vöröshagymát és a fokhagymát párold üvegesre kevés olajon.
- Húzd le a tűzről és keverd el a pirospaprikával, valamint a liszttel.
- Öntsd fel az alaplével, majd főzd puhára a kockára vágott burgonyával.
- Miután minden megpuhult, húzd le a tűzről és tálald pirított kenyérkockával.
Tipp: krémesre is turmixolhatod.
4. Lablabi
A lablabi egy hagyományos tunéziai csicseriborsó leves, amely ízletes és tápláló. Gond nélkül veganizálhatod, hiszen sokszor eleve az!
Hozzávalók: 400 g főtt csicseriborsó, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 közepes édesburgonya, 4 gerezd fokhagyma, 1 liter zöldség alaplé, 2 evőkanál olaj, kenyér és koriander a tálaláshoz.
Jellegzetes fűszerek: római kömény, kurkuma, pirospaprika, koriander, citromlé, só és bors
Elkészítése:
- Az olajon futtasd meg a felvágott hagymákat.
- Add hozzá a fűszereket, majd pirítsd, amíg illatozni kezd.
- Öntsd hozzá az alaplevet és a csicseriborsót, valamint a felkockázott édesburgonyát.
- Amikor a leves ízei összeértek, picit beleturmixolhatsz, így krémesebb, sűrűbb lesz.
- Már tálalhatod is friss kenyérrel, koriander zölddel.
5. Kürbis suppe
A Kürbis suppe, vagyis a tökkrémleves egy népszerű, hagyományos osztrák leves, amelyet a szezonális sütőtök felhasználásával készítenek.
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 közepes méretű burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 liter zöldség alaplé
Jellegzetes fűszerek: őrölt kömény, fahéj, szerecsendió, só és bors
Elkészítése:
- Futtasd meg a vöröshagymát és a fokhagymát pici olajon.
- Add hozzá a kockára vágott sütőtököt, burgonyát és a fűszereket.
- Zöldség alaplével öntsd fel, majd főzd puhára.
- Ha megfőtt, turmixold krémesre és ízlés szerint pici növényi tejföllel, vagy kókusztejszínnel krémesítsd.
Ha kíváncsi vagy arra, hogyan színesítheted a családod étrendjét, vagy miként tudnál még több fogást legalább részben növényi alapúvá varázsolni, nézd meg, miről szól a könyvem! 🙂