Az 5 legjobb vegán leves

A TasteAtlas híres arról, hogy kiváló recepteket közöl és nagyszerűen bemutatja az egyes fogásokat – ezúttal pedig a világ legjobb leveseiből készítettek egy toplistát.

Rólam tudjátok, hogy már bármit képes vagyok növényi verzióban elkészíteni, de ezúttal azt a TOP5 levest válogattam ki, amik eleve vegánok, vagy népszerű a teljesen vegán verziójuk is.
A cél pedig az volt, hogy minél inkább autentikusabb legyen a végeredmény, tehát ne egy akkora változtatást kelljen eszközölni, mint amilyen pl. a magyar gulyásleves növényi eredetű verziója.

Ennek megfelelően a toplista így alakult

  • Első helyezett a török Mercimek çorbası
  • Második a japán Ramen
  • Harmadik a cseh Česnečka
  • Negyedik a tunéziai Lablabi
  • Ötödik az osztrák Kürbis suppe

 

Ha rákerestek az egyes receptekre, nagyon részletes leírásokat találtok róluk, de azért én is igyekeztem egy kis segítséget hozni számotokra.

1. Mercimek çorbası

Ez a török lencseleves egy ízletes és tápláló étel, amely gyakran eredetileg is teljesen növényi alapú változatban készül.

Hozzávalók: 150 gramm vörös lencse, 1 nagy vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 500 ml zöldség alaplé

Jellegzetes fűszerek: őrölt kömény, koriander, kurkuma, füstölt paprika, só és bors ízlés szerint, friss petrezselyem vagy koriander

Elkészítése:

  • Mosd át a lencsét és tedd félre.
  • Az olajban futtasd meg a hagymákat.
  • Add hozzá a fűszereket és a paradicsompürét, valamint a megmosott lencsét.
  • Öntsd fel az alaplével majd főzd puhára.
  • Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel, vagy korianderrel.

2. Ramen

A hagyományos ramen leves húsos alapú, ám a nagyon népszerű és gyakori vegán változatban az alaplé zöldségekből, gombából, valamint algából készül.

Hozzávalók: 200 gramm ramen tészta, 100 gramm shiitake, vagy shimeji gomba, 3 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 gramm alga (pl. wakame), 1 tömb tofu, 1 liter zöldség alaplé

Jellegzetes fűszerek: friss gyömbér, szójaszósz, rizsecet, miso, szezámolaj

Elkészítése:

  • Főzd meg a tésztát sós vízben és tedd félre.
  • Készítsd el az alaplevet: a gyömbért, a fokhagymát futtasd meg kevés olajon.
  • Engedd fel alaplével és add hozzá a választott fűszereket, ízesítőket.
  • Ha felforrt a leves alapja, szűrd le.
  • A léhez add hozzá az algát, a gombát és főzd puhára.
  • Tálald frissen felkarikázott hagymával, felkockázott tofuval és tésztával.
  • Csepegtess rá szezámolajat, rizsecetet, de misot is adhatsz hozzá frissen és megszórhatod fekete szezámmaggal.

3. Česnečka

A česnečka leves egy hagyományos cseh fokhagymaleves, amit szintén nagyon egyszerűen elkészíthetsz vegán változatban.

Hozzávalók: 5-6 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kisebb burgonya, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, pici fűszerpaprika, 1 liter zöldség alaplé, só és bors, kenyérkockák a tálaláshoz

Elkészítése:

  • A vöröshagymát és a fokhagymát párold üvegesre kevés olajon.
  • Húzd le a tűzről és keverd el a pirospaprikával, valamint a liszttel.
  • Öntsd fel az alaplével, majd főzd puhára a kockára vágott burgonyával.
  • Miután minden megpuhult, húzd le a tűzről és tálald pirított kenyérkockával.
    Tipp: krémesre is turmixolhatod.

4. Lablabi

A lablabi egy hagyományos tunéziai csicseriborsó leves, amely ízletes és tápláló. Gond nélkül veganizálhatod, hiszen sokszor eleve az!

Hozzávalók: 400 g főtt csicseriborsó, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 közepes édesburgonya, 4 gerezd fokhagyma, 1 liter zöldség alaplé, 2 evőkanál olaj, kenyér és koriander a tálaláshoz.

Jellegzetes fűszerek: római kömény, kurkuma, pirospaprika, koriander, citromlé, só és bors

Elkészítése:

  • Az olajon futtasd meg a felvágott hagymákat.
  • Add hozzá a fűszereket, majd pirítsd, amíg illatozni kezd.
  • Öntsd hozzá az alaplevet és a csicseriborsót, valamint a felkockázott édesburgonyát.
  • Amikor a leves ízei összeértek, picit beleturmixolhatsz, így krémesebb, sűrűbb lesz.
  • Már tálalhatod is friss kenyérrel, koriander zölddel.

5. Kürbis suppe

A Kürbis suppe, vagyis a tökkrémleves egy népszerű, hagyományos osztrák leves, amelyet a szezonális sütőtök felhasználásával készítenek.

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 közepes méretű burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 liter zöldség alaplé

Jellegzetes fűszerek: őrölt kömény, fahéj, szerecsendió, só és bors

Elkészítése:

  • Futtasd meg a vöröshagymát és a fokhagymát pici olajon.
  • Add hozzá a kockára vágott sütőtököt, burgonyát és a fűszereket.
  • Zöldség alaplével öntsd fel, majd főzd puhára.
  • Ha megfőtt, turmixold krémesre és ízlés szerint pici növényi tejföllel, vagy kókusztejszínnel krémesítsd.

 

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan színesítheted a családod étrendjét, vagy miként tudnál még több fogást legalább részben növényi alapúvá varázsolni, nézd meg, miről szól a könyvem! 🙂