A lenmag egy igazi szuperélelmiszer és sokoldalúan használjuk a növényi konyhában. Rendszeresen szerepet kap: egészben, darált formában, vagy éppen lisztként, olajként. Most egy újabb verzióját mutatom meg nektek!
A lenmag legnépszerűbb felhasználási módja a vegán rutinok tekintetében kétségtelenül a lenmagtojás. Egyszerűen helyettesítheted vele ezt az állati eredetűt, amennyiben kb. 1 evőkanál lenmaghoz 2-3 evőkanál vizet adsz. Az így elkészített lenmagtojás a sütés során megkeményedik, és hasonló állagot, valamint eredményt hoz, mint maga a tojás.
Ha valaha készítettél ilyet, akkor bizonyára észrevetted, hogy a lenmagot körbeveszi egy kocsonyás rész a folyadék hatására: ez pont olyan, mint a tojásfehérje. Erre lesz most szükségünk!
Így készül a lenmaghab, rövidített nevén a lenhab
Az aquafaba ismerős lehet – ha már rutinos tojáshelyettesítő vagy, esetleg olvastad a könyvemet 🙂 Ez nem más, mint a csicseriborsó főzőleve, ami felverve éppen olyan lesz, mint a szintén felvert tojásfehérje.
Ezt az állagot és alapanyagot leutánozhatod a lenmag segítségével is, az alábbi előnyök mellett:
- a lenhab a hüvelyesekre érzékenyeken reagálóknak is ideális választás,
- olcsóbb,
- nem utolsó sorban tényleg semmilyen mellékíze nincs.
Hozzávalók:
- 20 gramm lenmag
- 180 gramm víz
Elkészítése:
- A lenmagot a vízzel feltéve főzd meg. Kb. 15-20 perc szükséges neki. Félig tedd rá a fedőt és ne túl magas hőfokon főzd, mert kifut. A végén fokozott figyelmet igényel, kevergetned kell, különben könnyen odakaphat.
- Hamar látni fogod a vágyott kocsonyás állagot. Miután a főzési idő letelt, a masszát tedd félre hűlni.
- Ezután át kell szűrnöd. Használhatsz szitát, de ha nagyon nem sikerül átpasszírozni, akkor egy konyhai célokra félretett, új nejlonharisnyával villámgyorsan szétválaszthatod a magokat és a masszát.
- Ezután nincs más dolgod, mint a masszát a szokásos módon, gépi habverővel felverni, majd használni, éppúgy, ahogy a tojásfehérjét. Ne feledd, ehhez kicsit több idő kell, gép függvényében 8-10 percre is szükség lehet.
Tudtad?
Ezt a masszát nem csak azért érdemes elkészítened, mert tökéletessé varázsolhatod vele a vegán sütijeidet. Ugyanígy készül a lenmagzselé is! A lenmagok után maradt gélt, habbá verés nélkül már használhatod is a frissen mosott tincseidre.
Ez az anyag kiváló hajápoló, a göndör és hullámos fürtök legjobb barátja. Természetes, zero waste, allergénmentes és jóval olcsóbb, mint bármelyik bolti késztermék 🙂