Az 5 legjobb vegán bográcsos kaja

A vegán étkezések problémásak tudnak lenni egy mindenevő csapatban, főleg akkor, ha klasszikus magyar fogások kerülnek az asztalra. Míg a sütögetés során viszonylag könnyű megoldani a menüt, hiszen zöldségeket, gyümölcsöket azok is grilleznek, akik esznek húst, a bográcsozás már más tészta. Kértétek, úgyhogy hoztam olyan klasszikusnak számító ötleteket, amelyek a többiek szívét is megmelengetik majd 🙂

Paprikás krumpli

Az egyik legismertebb fogás, ami tökéletes bográcsban és könnyedén elkészülhet teljesen vegán verzióban, a paprikás krumpli.

A hagymát dinszteld meg olajon, adj hozzá fűszereket, ízlés szerint pici sűrített paradicsomot, majd a felkockázott burgonyát. Öntsd fel vízzel, főzd puhára és kész is! A burgonya keményítőtartalma kiválóan sűríti ezt az egytálételt. Jól passzol mellé a savanyúság, de kevés növényi kolbásszal is feldobhatod.

Padlizsános lecsó

A második, szintén közkedvelt magyar finomság a lecsó, amihez mindenkinek van egy jól bevált receptje – ezt valószínűleg nem lesz nehéz vegánná varázsolni.

A hagymát dinszteld meg, fűszerezd, add hozzá a felkarikázott, színes paprikákat és a megpucolt paradicsomokat. Főzd krémesre és már tálalhatod is! Ha felturbóznád, nem a tojás, vagy a kolbász az egyetlen, amit bevethetsz. Hamisítatlanul nyári élményben lesz részed, ha padlizsánt, vagy akár cukkinit kockázol a zöldségek mellé.

Chilis bab

A chilis bab már nem egy tipikusan bográcsos fogás, de kiváló egytálétel, úgyhogy itt a helye felsorolásunkban.

Az alap itt is hagymadinszteléssel indul, amit kiadós fűszerezés követ. Apróra vágott zöld és piros paprika jön a sorban, amit előre áztatott, száraz babbal kell behintened. Már mehet is rá a víz, vagy az alaplé, némi paradicsomsűrítmény, vagy felvágott paradicsom társaságában. Miután a tűzön puhára főtt a bab, szórj bele kukoricát, hagyd, hogy az ízek összeérjenek, és tálalhatod!

Vegán gulyás

A gulyást elkészítheted szójakocka felhasználásával, ekkor csak annyi a dolgod, hogy a húst kiváltod a szójakockákkal. Én azonban arra bátorítanálak, hogy helyettesítés nélkül, a zöldségek puszta ízéért élvezd ezt a fogást!

A hagymát pirítsd meg, gondosan fűszerezd pirospaprikával, add hozzá az általad választott hüvelyest (ami lehet bab, lencse, vagy akár csicseriborsó is), majd ha megpuhult az alaplében, dobd rá a felkockázott burgonyát és répát. Friss petrezselyem a kertből, egy ropogós, kovászolt kenyér és senkinek sem fognak hiányozni az állati eredetűek!

Sabji

Végül, hoztam egy ötletet arra az esetre is, ha valami egyedibbel rukkolnál elő. Ennek megvan az az előnye, hogy sokan nem kóstoltak még sabjit, úgyhogy fogalmuk sincs, milyennek kell lennie 🙂 Komolyra fordítva a szót, a szabdzsi egy izgalmas, változatos, zöldséges egytálétel, ami nagyszerűen passzol a bográcsos fogásokhoz.

Kevés olajban pirítsd meg a fűszereket (legyél bőkezű, ez egy indiai fogás), öntsd fel sűrített paradicsommal, majd szórd bele az általad választott, szezonális zöldségeket (pl. csicseri, burgonya, karfiol, stb.). Értelemszerűen azzal kezdd, amelyiknek a legtöbb idő kell a puhuláshoz. Kevés alaplével öntsd fel és inkább mindig pótold, hiszen sűrűnek, krémesnek kell lennie. Tálaláskor friss koriander, naan kenyér, esetleg hideg, fokhagymás növényi tejföl dukál hozzá igazán.