3 vegán fogás teljes kiőrlésű gabonával

A konzultációk során gyakran kiderül, hogy egyáltalán nem, vagy jóval kevesebb teljes kiőrlésű gabonát fogyasztotok a javasoltnál. Ha ez a te étrendedre is igaz, próbáld ki ezeket a fogásokat!

Ezúttal is idegen tájak növényi alapú fogásait böngésztem, hiszen ezek valószínűleg újdonságot jelentenek. Tökéletes főfogások lehetnek, egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek, nem utolsó sorban nagyon finomak és kiválóan kiegészítik a (lehetőleg teljes kiőrlésű) gabonafogyasztást.

Tabbouleh

A tabulé egy közel-keleti finomság, az arab világ kedvelt, frissítő, könnyed étele. Kihagyhatatlan hozzávalója a petrezselyem, sokan eleve petrezselyemsaláta néven ismerik. Jellemzően menta, paradicsom, hagyma kerül a bulgur társaságába, de sokan készítik uborkával sőt, még a bulgurt is le szokták cserélni pl. kuszkuszra.

Hozzávalók: 2 db nagyobb paradicsom, 2 szál újhagyma, 1 kígyóuborka, 1 méretes csokor petrezselyem, 2 szál mentáról a levelek, 1,5 nagy bögre barna bulgur, öntetnek kevés olívaolaj, citromlé, só és csipet bors

Elkészítése: A bulgurt mosás után tedd fel főni. Amíg puhulnak a szemek, aprítsd fel az összes hozzávalót, a zöldségeket is kisebb darabokra vágd. Fűszerezd és öntözd meg kevés olívaolajjal, majd facsarj rá citromlevet. A leszűrt bulgurral forgasd össze és tedd félre néhány órára, hogy összeérjenek az ízek.

Tipp: Másfajta gabonával is kipróbálhatod!

Houbový kuba

A Hobový kuba vegán változata egy olcsó és ízletes fogás és sokkal inkább karácsonyi, mint nyári menü, de ebben a szezonban is tökéletesen megállja a helyét. Ennek oka, hogy a Csehországból származó fogás alapját a gomba jelenti: a hideg hónapokban fagyasztott, vagy szárított verziót használnak a friss helyett.

Hozzávalók: pici olaj a dinszteléshez, 250g gomba (lehetőleg vargánya, ördögszekér laska, vagy rókagomba), 1 fej hagyma, 500ml zöldség alaplé és 200g gersli
Jellemző fűszerek: 1 gerezd fokhagyma, köménymag, majoránna, petrezselyem,

Elkészítése: Ha szárított gombát használsz, akkor egy éjszakára áztasd be és hasonlóan járj el az árpával is. Az átmosott és lecsepegtetett gabonát leheletnyi olajon pirítsd meg kicsit, majd add hozzá a (lecsepegtetett, vagy a frissen felszelt) gombát. Ha a folyadék elpárolgott, kezdd el adagolni hozzá a zöldséglevet. Fedő alatt párold puhára az egészet, közben pedig gazdagítsd fűszerekkel. Egy másik serpenyőben karamellizáld meg a vöröshagymát, és utolsó lépésként forgasd össze a kész gombás-árpás alappal. Friss petrezselyemmel megszórva tálald.

Tipp: Ha krémesebben szereted, akkor természetesen több főzőlevet is adhatsz hozzá, illetve egy kevés növényi tejföllel is gazdagíthatod.

Eetch

Az eetch sokak szerint egy újragondolt tabulé, és bár elkészítésében hasonló az említett fogáshoz, a végeredmény mégis egészen más. Az örmény eetch-ben eredetileg sincs hús, nedvességtartalmát a paradicsom és némi zsiradék adja, a hozzáadott zöldségek egy része pedig párolt. Gyors, finom, egyszerű, igazi könnyed, nyári finomság!

Hozzávalók: 180g teljes kiőrlésű kuszkusz, vagy apróra őrölt barna bulgur, 50g paradicsomsűrítmény, 370ml forró víz, vagy zöldségalaplé, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma
Jellemző fűszerek: csipet só, fűszerpaprika, őrölt kömény, kurkuma, egy csokor friss zöldfűszer, pici citromlé

Elkészítése: A megmosott kuszkuszt keverd össze a paradicsompürével és a csipet sóval, majd öntsd fel forrásban levő vízzel és fedd le, míg megszívja magát. Pár csepp olajon futtasd meg az apróra vágott hagymákat és a fűszereket a zöldfűszerek kivételével. A hagymás alappal forgasd össze a megpuhult kuszkuszt, végül pedig keverd el az egészet a frissen felaprított zöldekkel és öntözd meg citromlével.

Tipp: Az eetch-et sokszor tálalják ropogós salátalevélen, illetve előszeretettel adnak mellé friss paradicsomot. Te is kipróbálhatod ezeket a verziókat!