Ha máshonnan nem, hát az előző bejegyzésből megtudhattad, hogy a rostfogyasztásnak számos pozitív élettani hatása van. De azzal is tisztában vagy, hogyan növelheted a saját rostfogyasztásodat?

A rostokat nem képes a szervezetünk megemészteni, ennek ellenére rendkívül hasznosak: többek között hatékonnyá és egészségessé teszik az emésztést, hozzájárulnak a megfelelő bélműködéshez és elősegítik a tápanyagok felszívódását.

A növényi étrend nem egy diéta, még ha sokan próbálják is meglovagolni ezt a hullámot azzal, hogy egészségtelen termékeiket vegán címke mögé bújtatják. Azonban megfelelően alkalmazva a növényi étrend valóban segít abban, hogy elérd, és játszi könnyedséggel megtartsd a súlyodat.

Növényi étrendre váltásom előtt már kóstoltam a tofut, bár utáltam, de „testvéréről”, a tempeh-ről nem is hallottam. Azóta sem eszem minden nap ezekből a szójakészítményekből, de arra törekszem, hogy legalább heti egy alkalommal a tányéromra kerüljenek.

Vegán életmód tanácsadó vagyok és jómagam is növényi étrendet követek, úgyhogy kicsit fájó ezt írnom. Azonban tény, hogy ha szigorúan csak az egészségügyi szempontokat vizsgáljuk, akkor sosem egy-egy étkezés lesz az, ami meghatározza az egészségünket.

Ezt a témát nagyon részletesen kifejtettem a könyvemben, de egy rövid összefoglalót szerettem volna írni számotokra, hiszen ezzel is el lehet indulni a tojásmentesség felé.

Megkezdjük az utolsó előtti hetet a vegán január programom keretében. Ahogy már írtam nektek, ezen a héten a fő téma a tojásfogyasztás, illetve annak mellőzése lesz.

Úgy gondolom, a tej az egyik olyan alapanyag, amit nagyon nehéz leutánozni növényi étrenden, legalábbis én még eddig nem kóstoltam olyan növényi tejet, ami erőteljesen emlékeztetne rá.

Kezdő vegánként rengeteg idő elmegy azzal, hogy az összetevőket böngésszük és ellenőrizzük, kedvenc fogásaink vajon tartalmaznak-e állati eredetűt. A szemünk automatikus rááll a tojásra, a tejre, a mézre és a zselatinra, de azért más összetevőkre is figyelni kell.

A napokban az első feliratkozók megkapták a második levelet a vegán január kihívás keretében. Ebben a levélben a tejtermékek egészségünkre gyakorolt hatásait elemeztem és felfedtem a valóságot arról, hogyan kerül a poharunkba a tej, a sajt a pizzánkra.