Hogyan találj támogató közegre vegánként?

Tegnap kaptam egy szupercuki üzenetet, ami elindított bennem egy gondolatmenetet. Minden életmódváltás esetében rengeteget számít a támogató közeg, de azt hiszem, különösen sokat jelent akkor, mikor az általánosan elfogadott normákkal megyünk szembe. Mert valljuk be, itthon sajnos nem az a norma, hogy növényekre építjük az étrendünket.

Mindenki, aki vált, érezheti azt, hogy nem talál támogató közegre. Sőt, inkább támadják, megkérdőjelezik. Ez nem csak a növényi étrendre, vagy éppen a vegán életmódra igaz: sokan kötelességüknek érzik, hogy elbátorítsák azokat, akik valami jobbra, többre vágynak.
És bizony egyáltalán nem mindegy, hogy egy anyuka, egy anyós úgy vár-e minket hétvégén, hogy próbál nekünk finomat főzni, vagy úgy, hogy tudjuk, tele lesz feszültséggel a közös ebéd 🙁

Mit tehetsz, hogy megkönnyítsd a helyzetedet?

Tájékozódj!

A könyvemben is azért tartottam fontosnak összegyűjteni a leggyakoribb ellenérveket a vegán életmód ellen, hogy tudjatok mit mondani, mikor nektek szegeznek egy támadó kérdést. Természetesen nem propagandát írtam, de jó, ha tudsz mit mondani arra, honnan jutsz fehérjéhez, vagy miért közös ügy, mit eszünk.

Gyakorolj!

A főzést és a nyugalmad megőrzését is! Könnyebb meggyőzni a kételkedőket, hogy nem salátát eszel egész nap, ha csinálsz nekik finom fogásokat. Nálunk ez úgy kezdődött, hogy külön főztem magamra – aztán valahogy mindenki az én kajámból lakott jól.

Te is legyél megértő!

Amikor vegánként elvárjuk, hogy elfogadják a döntéseiket, akkor hajlamosak vagyunk arra, hogy mások igazságát figyelmen kívül hagyjuk. Tapasztalatom szerint erőszakkal, durvasággal sokkal nehezebb bárkit elfogadóvá tenni – érdeklődővé, nyitottá meg főleg.

Rázd le a kötözködőket!

Ha alapvetően nem vagy vegán, „csak” növényi étrendet követsz, akkor nem „kötelességed” mások győzködése. Ha nem veszed fel a kötekedést, vagy van egy frappáns leszerelő válaszod, akkor abba fog maradni a piszkálódás.

Vedd magad körül olyanokkal, akik hozzád hasonlóan gondolkoznak!

Mindenkinek szüksége van a közösség-élményre. A rosszabb napokon sokat segít, ha van kivel beszélgetni, van, aki megért és támogat. Erre jók a vegán barátok, a növényi étrendet követő ismerősök, a csoportok és az online közösségek.

Tudd, hogy egyre könnyebb lesz!

A környezeted egyre elfogadóbbá és érdeklődőbbé válik, ha látják rajtad, hogy kitartasz, és sokkal jobban érzed magadat a bőrödben. Rengetegen nyitnak most a növényi alapú étrendek felé, és ahogy nyilvánvalóvá válnak a pozitív vonatkozásaik, úgy lesz a téma napról napra általánosabb. Kitartás! 🙂