Miért pont növényi étrend?

Lehet, hogy azt gondolod, a növényi étrend csak egy újabb őrület, ami ideig-óráig működik, de ez nem így van. Valóban felkapták és sajnos több helyen láttam, hogy diétaként reklámozzák. Persze olyan kritériumokkal, amik számomra rögtön elárulják: az illetőknek fogalmuk sincs ennek az étrendnek a lényegéről. Ez ugyanis nem egy diéta, hanem egy életmód. Mégpedig olyan életmód, aminek egyik „mellékhatása” az, hogy valóban hihetetlenül könnyű vele alakot formálni. Sosem volt erősségem a diétázás, utáltam éhesnek lenni, de teljes értékű növényi étrenden egyszerűen nincs éhségérzet, így végtelenül könnyű tartani magunkat az alapokhoz. A korábbi étrendem, ami tipikusan egy szénhidrát csökkentett étrend volt, megbetegített. Nyilván ehhez más életmódbeli tényezők is kellettek, de valamit rosszul csináltam, ami idáig vezetett. Számomra elég jelentős motiváció volt az egészségem, de ehhez csatlakozott az is, hogy nagyon szeretek enni ? A szénhidrátokban szegény és egyhangú étkezések után folyton éhes maradtam. Bár az egészséges testsúlyomat könnyen tudtam őrizni, nem voltam maradéktalanul elégedett. Ekkor találkoztam először a növényi étrenddel, amit sokan csak vegán étrendként ismernek. Belemerültem a témába és a tényfeltáró cikkek, kutatási eredmények, videók tanulmányozása után már egyszerűen nem tudtam az állati eredetű „termékekre” ételként tekinteni. Ezt követően jött egy nehezebb időszak az életemben, mert teljesen tanácstalan voltam: azt tudtam, mit nem akarok enni, de akkor mit egyek? Megvolt a motivációm, mert egészséges akartam lenni és nem akartam bántani az állatokat sem közvetlenül, sem közvetve, de nem tudtam, merre induljak el. Néhány hónapnyi utánajárás, informálódás  és persze sok-sok tapasztalás árán eljutottam oda, hogy a növényi étrend lett az alap az életemben. Most már ez a természetes, a hétköznapi. Pontosan tudom, milyen ételt miért fogyasztok, az adott élelmiszer hogyan segíti a testem működését, milyen hatást várhatok tőle.
Mindennemű túlzás nélkül mondhatom, soha nem volt olyan színes, változatos az étkezésem, mint most. A konyhai rutinom pedig soha nem volt olyan egyszerű és gyors, mint növényi étrendet követve.
Ezért is éreztem késztetés arra, hogy megírjam a könyvemet. Úgy gondoltam, meg kell adnom a segítséget azoknak, akik szeretnének egy jobb, egészségesebb és lelkileg is felemelő étrendet maguknak. Szerencsére az elmúlt években gombamód szaporodnak a jobbnál-jobb vegán receptes könyvek és különálló portálok, blogok épülnek arra, hogy felhívják az emberek figyelmét a növényi étrend egyszerű és nagyszerű mivoltára. Azonban ez idáig nem született egy könyv sem, ami ezt a tartalmat összefoglalná, útmutató lenne még úgy is, hogy nincs benne egy konkrét recept sem – csak és kizárólag 200 oldalnyi, gazdag ismeretanyag. MI MOTIVÁLHAT MÉG? A járvány és egy korábbi sérülés miatt sajnos háromnegyed éve nem tudtam érdemben edzeni, de ezalatt sem gyarapodott a súlyom – pedig az étkezésemen nem változtattam. Amikor heti 2-3 alkalommal el tudtam járni a terembe, könnyedén növeltem az izomzatomat és olyan erőkifejtésre lettem képes nagyon rövid idő alatt, amit remélni sem mertem. Igazából azért is kezdtem el nagy súlyokkal edzeni, hogy megbizonyosodjak, tényleg elég-e az a fehérje, amihez a növényekből hozzájutok. Erről minden kétséget kizáróan meggyőződhettem. Ahogy arról is, hogy sokkal többet nyom a latban a minőségi szénhidrátbevitel, aminek köszönhetően jóval keményebben tudtam edzeni, mint korábban valaha. Számomra a legjobb visszaigazolás azonban mégis az, amit a laboreredményeimben látok és a hétköznapokban tapasztalok. Energikus, kiegyensúlyozott, önazonos lettem, és mióta növényi étrendet követek, egyszer sem kellett betegség miatt orvoshoz mennem.