Miért pont növényi étrend?

Lehet, hogy azt gondolod, a növényi étrend csak egy újabb őrület, ami ideig-óráig működik, de ez nem így van.

A növényi étrend nem egy diéta, hanem egy olyan életmód, aminek segítségével hihetetlenül könnyen visszatalálhatunk az egészségünkhöz. Ráadásul nem csak tartani tudjuk ezáltal az ideális testsúlyunkat, de alakformálásra is kiválóan alkalmas ez az étrend.

Sosem volt erősségem a diétázás, utáltam éhesnek lenni, de teljes értékű növényi étrenden egyszerűen nincs éhségérzet, így végtelenül könnyű tartani magunkat az alapokhoz.

A korábbi, rosszul összeállított étrendemnek és egyéb életmódbeli tényezőknek köszönhetően megbetegedtem. Számomra így a legfontosabb cél az egészségem visszaszerzése lett. Azt gondoltam, hogy nehéz lesz visszatalálnom erre az útra, mert nagyon szeretek jókat enni, és semmiképp sem akartam éhezéssel küzdeni vagy ezáltal megtartani a testsúlyomat.

Ekkor találkoztam először a növényi étrenddel, amit sokan csak vegán étrendként ismernek. Belemerültem a témába és a tényfeltáró cikkek, kutatási eredmények, videók tanulmányozása után már egyszerűen nem tudtam az állati eredetű „termékekre” ételként tekinteni.

Ezt követően jött egy nehezebb időszak az életemben, mert teljesen tanácstalan voltam: azt tudtam, mit nem akarok enni, de akkor mit egyek? Megvolt a motivációm, mert egészséges akartam lenni és nem akartam bántani az állatokat sem közvetlenül, sem közvetve, de nem tudtam, merre induljak el.

Néhány hónapnyi utánajárás, informálódás  és persze sok-sok tapasztalás árán eljutottam oda, hogy a növényi étrend lett az alap az életemben. Ekkor döntöttem el, hogy szeretnék a sorstársaim mellett ott állni, és segítőként vezetni őket ezen az úton táplálkozási tanácsadóként.

Azóta 7 év eltelt, folyamatosan képzem magam, és pontosan tudom, milyen ételt miért fogyasztok, az adott élelmiszer hogyan segíti a testem működését, milyen hatást várhatok tőle. Most már ez a természetes, a hétköznapi számomra.

Mindennemű túlzás nélkül mondhatom, soha nem volt olyan színes, változatos az étkezésem, mint most. A konyhai rutinom pedig soha nem volt olyan egyszerű és gyors, mint növényi étrendet követve.

Ezért is éreztem késztetés arra, hogy megírjam a Terítéken a növényi étrend című könyvemet. Úgy gondoltam, meg kell adnom a segítséget azoknak, akik szeretnének egy jobb, egészségesebb és lelkileg is felemelő étrendet maguknak.

Mitől egyedülálló a Terítéken a növényi étrend című könyvem?

Az elmúlt években számos receptes könyv született a témában, weboldalak, Youtube csatornák, Instagram oldalak foglalkoznak a vegán életmóddal, viszont alig találni olyan forrást, amely megfelelően összefoglalná a tudnivalókat és kézzel fogható, segítségen jóval túlmutató, valódi gyakorlati útmutatót adna arra vonatkozóan, hogyan kell ezt jól csinálni.

Mire kell figyelni az átállás során? Hogyan kell az ételeket helyesen elkészíteni? Egyáltalán miből kell főzni és mit mire kell cserélni? Milyen megközelítés helyes és mik a leggyakoribb hibák? Ha valóban hosszan és könnyen tartható életmódot szeretnél magadnak kialakítani, akkor szükséged lesz egy útmutatóra – ezt tudom én a kezedbe adni.

Mit adhat a növényi étrend az egészséges táplálkozáson túl?

Volt, hogy egy korábbi sérülés miatt háromnegyed évet nem tudtam érdemben edzeni, de ezalatt sem gyarapodott a súlyom – pedig az étkezésemen nem változtattam. Amikor heti 2-3 alkalommal el tudtam járni a terembe, könnyedén növeltem az izomzatomat és olyan erőkifejtésre lettem képes nagyon rövid idő alatt, amit remélni sem mertem. Igazából azért is kezdtem el nagy súlyokkal edzeni, hogy megbizonyosodjak, tényleg elég-e az a fehérje, amihez a növényekből hozzájutok. Erről minden kétséget kizáróan meggyőződhettem. Ahogy arról is, hogy sokkal többet nyom a latban a minőségi szénhidrátbevitel, aminek köszönhetően jóval keményebben tudtam edzeni, mint korábban valaha.

Számomra a legjobb visszaigazolás azonban mégis az, amit a laboreredményeimben látok és a hétköznapokban tapasztalok. Energikus, kiegyensúlyozott, önazonos lettem, és mióta növényi étrendet követek, egyszer sem kellett betegség miatt orvoshoz mennem.