Vegán isler

A vegán isler jó példa arra, milyen könnyű a régi, megszokott recepteket veganizálni, ha egy kicsit körültekintőbben választjuk meg az alapot.

Amikor valaki vált, vagy kacérkodik a gondolattal, akkor elsőre azokat a fogásokat szoktam javasolni számára, amik eleve növényi eredetűek, vagy majdnem növényiek. Sütemények esetében ez annyit tesz, hogy tej-és tojásmentes alternatívákat célszerű keresni. Az islerben eredetileg sincs tojás, tejtermék pedig egyedül a margarin, amiből ma már szuper növényi változatok is kaphatóak. Tehát nyugodtan használhatod a régi, jól bevált isler receptedet, annyi változtatással, hogy ezúttal ne „hagyományos”, hanem növényi margarint vegyél.

Én a saját receptemet annyiban változtattam meg, hogy jóval több diót tettem bele. Ennek oka az, hogy így legalább kicsit kevesebb finomított alapanyag kerül bele – cukorból pedig egyébként sem használok sokat. Ebből az adagból 34 islert készítettem, mi hárman kihúzzuk vele karácsonyig, és még a vendégeinknek is fog maradni. Csak, hogy tudjátok, tényleg nem ilyenekre alapozzuk az étrendünket és nektek sem javaslom ezt továbbra sem 🙂 De azért karácsonykor bárkinek belefér egy kis nasi!

Hozzávalók a sütihez

  • 380 g dió
  • 160 g nádcukor (lehetőleg por állagú)
  • 450 g liszt
  • 400 g vaj
  • 4 g keksz fűszerkeverék, vagy fahéj
  • töltéshez: 300-350 g áfonyalekvár (lehet bolti is, de válasszatok magas gyümölcstartalmút és pektinnel sűrítettet)

Hozzávalók a mázhoz

  • 250 g étcsoki, vagy tejmentes tortabevonó
  • 100 g margarin (pl. vegan Rama)

Elkészítése

  • Egy edénybe mérd ki a száraz hozzávalókat, majd add hozzá az összetört diót. Én aprítógépben összezúztam a száraz diót, lettek benne kicsit nagyobb darabok is.
  • Add hozzá az apróra felkockázott, de hideg margarint, majd kézzel gyúrd össze az egészet.
  • A tésztát tedd hűtőbe pihenni néhány órára, akár egy éjszakára.
  • Kilisztezett felületen nyújtsd kb. 3-4 mm vékonyra, majd szaggass belőle karikákat.
  • 180 fokon 15 perc alatt süsd meg őket légkeveréses funkción.
  • Miután kihűltek, töltsd meg őket a lekvárral – ezután is érdemes pihentetni őket, hogy könnyebb legyen velük bánni a mázkészítés során.
  • Gőzfürdő felett olvaszd meg a margarint és az étcsokit, majd mártsd bele az islereket. Kész! 🙂