Hogyan egyél kevesebb tejterméket?

A napokban az első feliratkozók megkapták a második levelet a vegán január kihívás keretében. Ebben a levélben a tejtermékek egészségünkre gyakorolt hatásait elemeztem és felfedtem a valóságot arról, hogyan kerül a poharunkba a tej, a sajt a pizzánkra.

A fő irány ezúttal is a tájékoztatás és nem a nyomasztás volt számomra, de aki tejterméket vásárol, annak tudnia kell, mit tesz a tányérjára. A levél második része pedig arról informált titeket, hogyan tudjátok csökkenteni a hétköznapokban a tejtermék-fogyasztásotokat. Akárcsak a hús esetében, röviden most is szeretném veletek áttekinteni a legfőbb pontokat.

Hogyan fogyassz egyre kevesebb tejterméket?

  • A leglényegesebb, hogy idővel el kell kezdeni másként tekinteni a tejtermékekre. Bennem a döntő pont az volt, mikor ténylegesen tudatosítottam magamban, hogy a tej, az anyatej. Nem innám meg egy fajtársam tejét sem. Akkor miért gondolom jónak, hogy egy állat a saját borja számára előállított anyatej egészséges, vagy hasznos lehet számomra?
  • Tudom, a sajt, a joghurt finom és nagyon addiktív is (különösen az első), ezért nehéz leszokni róluk. De, ha megismered, mi zajlik a háttérben, milyen káros egészségügyi vonatkozásai vannak a tejtermékeknek, valamint nem a karnizmus árnyékából nézed a tejipart, akkor nyilvánvaló lesz, melyik utat kell választanod.
  • Úgy gondolom, hogy a tej az egyetlen, amit nem igazán tudnak majd pótolni növényi alternatívákkal, de egyre jobbak a növényi sajtok, főleg a kenhető verziók, a joghurtok és pudingok pedig kifejezetten finomak. Érdemes ezekkel kezdeni a váltást! Remek alternatívák vannak már tejfölre, vajra és egyre több a jelölten is vegán margarin. A hosszú távú cél a minél természetesebb és minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, de az átmeneti időszakban támaszkodhatsz ezekre a kényelmi termékekre.
  • Érdemes felfedezni, hogy sokszor felesleges pluszkalóriák csak a tejtermékek: ilyen a dupla sajt a pizzán, vagy a margarin a kenyéren. Minimális mennyiségű sajt is feldobja a pizzát (a növényi is), míg a margarin helyett sokkal egészségesebb és kalóriaszegényebb választás valamilyen zöldségkrém. Nem muszáj mindenbe tejfölt tenni és sűríteni is lehet a klasszikus habarás újragondolásával – tejmentesen. 
  • Segít a tejtermékek fogyasztásának csökkentésében, ha olyan ételeket részesítesz előnyben, amikbe eleve nem is kellenek ezek az alapanyagok. Nyilván sokkal inkább kiérzed a hiányt egy sajtos-tejfölös lángosból, mint egy paprikás krumpliból.
  • Végül pedig, ami nagyon fontos, szeretném, ha nem adnád fel a próbálkozást azért, mert valamihez ragaszkodsz. Nagyon tipikus, hogy a tejeskávéról nem tud valaki lemondani. Rendben van, ne mondj le róla most, ne okozzon ez feszültséget benned! De attól még lecserélheted a joghurtot, a tejfölt, a sajtot és később majd meglátod, hogyan változik az ízlésed.

Az egy hónapos vegán január programomra egész januárban tudtok jelentkezni, de februártól megszűnik egy évre ez a lehetőség.