Miért fogysz gyorsan növényi étrenden?

A növényi étrend nem egy diéta, még ha sokan próbálják is meglovagolni ezt a hullámot azzal, hogy egészségtelen termékeiket vegán címke mögé bújtatják. Azonban megfelelően alkalmazva a növényi étrend valóban segít abban, hogy elérd, és játszi könnyedséggel megtartsd a súlyodat.

Miért és hogyan működik?

Nem kalóriákat számolunk

A kalóriaszámolás jó lehetőség és szoktam is javasolni, míg kialakul a rendszer, de hosszútávon nem tartható. Olyan megoldás kell, ami szabad teret enged a konyhában, mert csak kevesen szeretnének életük végéig a makronutriensek bűvkörében maradni.

Hibalehetőség: sosem mérsz meg semmit és fogalmad sincs, miben mennyi kalória van

Alacsony kalóriasűrűségű ételeket fogyasztunk

A teljes értékű növényi étrend szinte teljes egészében olyan ételekre épít, amelyeknek alacsony a kalóriasűrűsége, ellenben magas a tápanyagsűrűsége. Ilyenek pl. a gyümölcsök, a zöldségek, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák, amikből mennyiségre sokkal többet ehetsz, mint az állati eredetűekből – tehát kevesebb kalóriával is tele lesz a pocakod. Kivételt a diófélék és magok képeznek, amik kalóriasűrűnek tekinthetőek.

Hibalehetőség: túl sok magas zsírtartalmú diófélét fogyasztasz

Rengeteg rostot eszünk

Magyarországon szörnyen alacsony a rostfogyasztás, holott minden egészségügyi ajánlásban kiemelt szerepét méltatják. De tudod, miben nincs rost? A húsokban, a tejtermékekben és a tojásban. Na, és miben van? A növényekben. A rostoknak nem csak egészségmegőrző szerepe alapvető, hosszútávon segítenek kialakítani és fenntartani az ideális testsúlyt.

Hibalehetőség: nem iszol eleget, így a rostok nem tudják kifejteni áldásos tevékenységüket

Törekszünk a teljes értékűségre

Növényi étrendet követve nincs éhezés, aki teljes értékűen követi ezt az irányzatot, az mindig annyit ehet, hogy jól lakjon. Tényleg! A teljes értékűség biztosítja, hogy ne torkolljon túlevésbe, falási rohamokba, hiánybetegségekbe, unalomba és feladásba az életmód.

Hibalehetőség: elkezdesz feldolgozott, vegán termékeket fogyasztani

A növényi étrend egyszerű, könnyen tartható és gyorsan az életed szerves részévé tudod tenni. Ha kellően kitartó vagy, egyedül is kitaposhatod az utadat, én is saját magamon kísérletezgettem évekig. Ha azonban elakadtál, vagy segítségre van szükséged, online konzultáció formájában tudok neked segíteni 🙂