Miért előnyös a magas rostfogyasztás?

A rostokat nem képes a szervezetünk megemészteni, ennek ellenére rendkívül hasznosak: többek között hatékonnyá és egészségessé teszik az emésztést, hozzájárulnak a megfelelő bélműködéshez és elősegítik a tápanyagok felszívódását.

Ezek után szinte hab a tortán, hogy megkötik a koleszterint, támogatják annak kiürülését, így számos betegség megelőzését biztosítják számunkra.

A rosthiányos táplálkozás már csak ennek a néhány előnynek köszönhetően is hatalmas baki, ha az egészséges életmódot helyezzük a középpontba. A kevés rost ugyanis egyértelműen akadályozza, hogy a bélműködés megfelelően működjön, így hiányában székrekedés, majd elhízás, cukorbetegség és daganatos elváltozások is megjelenhetnek. Egyedül néhány emésztést befolyásoló betegség indokolhatja a rosthiányos táplálkozást, ám a legtöbbször ezek esetében is átmeneti időszakról van szó, a gyógyulást követően javasolt a rostbevitel újbóli növelése.

Egyél több rostot, ha

  • szeretnéd sokáig megőrizni az egészségedet,
  • nem akarod, hogy a vércukorszinted hirtelen megugorjon,
  • csökkentenéd az emésztőrendszeredet érintő betegségek kialakulásának (pl. vastagbélrák) esélyét,
  • alacsonyabb kalóriatartalom mellett is szeretnéd növelni a jóllakottság érzését,
  • könnyen tartanád a súlyodat,
  • megszabadulnál a feleslegtől,
  • arra vágysz, hogy minél több tápanyaghoz hozzájusson a szervezeted.

Remélem, meggyőzőek számodra az indokok, mert a tudományos szakirodalom és a dietetikai ajánlások is egyértelműen preferálják a magas rostfogyasztást – amiben, hogy, hogy nem, de jeleskednek a növényi étrendet követők 🙂 A következő bejegyzésben elárulom, milyen ételekben van a legtöbb rost és melyek azok, amik teljesen nélkülözik ezt a fontos összetevőt.