Mit tegyek, ha válogatós vagyok?

Amikor valaki megtudja rólam, hogy „csak” növényeket fogyasztok, akkor általában jönni szokott a kérdés: „de akkor mit eszel?” Mikor elmondom, hogy gyakorlatilag mindent, csak másként elkészítve, akkor szoktam megkapni: „Hát neked könnyű, mert te szereted a zöldségeket és a gyümölcsöket”.

Igen, ebben van valami. Gyerekkorom óta imádom a friss alapanyagokat, nálunk szállóige volt, hogy ha hátracsuknának a kertbe, még hetek múlva se kellene értem jönni. Tényleg mindig szerettem a zöldségeket, a gyümölcsöket, de töredékét sem fogyasztottam annak a mennyiségnek és változatosságnak, ami most természetes.

Hogyan értem ezt el?
  • Mertem új ízeket megkóstolni.
  • Olyanokat kóstoltam újra, amiket nem kedveltem korábban.
  • Apránként próbálkoztam. – Más változatokat, altípusokat kerestem (szinte mindennek van alternatívája, pl. színes paradicsomok, különféle barackok, stb.)
  • Az egyes alapanyagokat nem csak egyféleképpen készítettem el, hanem sokszor elővettem őket, más és más technikákat, ízesítőket vetettem be, mielőtt a tányéromra kerültek.
  • Ami azonban igazán segített az, amikor annak jártam utána, milyen jótékony hatásai vannak az adott alapanyagnak az egészségemre vonatkozóan.
    Jó példa erre a halványító zeller és a koriander. Még a szaguktól is felfordult a gyomrom, de mostanában sokszor iszom a halványító zeller levét, a korianderből pedig idén egy hosszú sort ültettem a kertbe.

Ha másként tudsz tekinteni a növényekre, ha észreveszed, milyen csodákat rejtenek, akkor mellékes lesz az ízük – és előfordulhat, hogy hozzám hasonlóan, idővel te is megszereted őket 🙂

Ami pedig a rutinokat illeti, nálunk nem örvend nagy sikernek pl. a karalábé, de a család észre sem vette, hogy egy egész benne volt múltkor a krémlevesben. Minden olyan főétel, fogás, szósz, stb. amit leturmixolsz, könnyedén elnyeli a kevésbé kedvelt alapanyagokat is. Különösen akkor, ha nagy figyelmet fordítasz a fűszerezésre 🙂

________

Ha szeretnél még többet megtudni a növényi étrendről, akkor iratkozz fel az ingyenes gyorstalpalómra, vagy lesd meg közelebbről a könyvemet itt!