Arra gondoltam, összegyűjtöm nektek a decemberben szezonális zöldségeket. Ezzel próbálom kicsit reprezentálni számotokra, milyen sokrétű a kínálat még akkor is, ha csupán a helyi, itthon megtermő fajtákat fogyasztjuk.
- Bár egész évben elérhető, a brokkoli és a karfiol fő szezonja május és december közé esik, ezért még ebben a hónapban érdemes belőlük feltankolni.
- Hasonlókat mondhatok el a kelbimbóról, egy másik lényeges keresztesvirágúról, ami azonban nyár végétől december végéig számít szezonálisnak.
- Szintén egész évben elérhető, de most is vásárolható friss, finom sárgarépa, valamint a petrezselyemgyökér, valamint a szezonja közepén jár a pasztinák.
- A cékla abszolút téli finomság, itt az ideje elővenni a félretett savanyúságokat, de frissen is lehet fermentálni, vagy éppen sütni, mert a téli tárolásra-valót éppen a fagyok előtt szedik fel.
- Kiemelésre méltó finomság a burgonya is, aminek számos fajtája ugyancsak egész évben elérhető és a céklához hasonlóan gyűjtik most a téli változatokat.
- Meg kell említenem az édesburgonyát is, ami ugyan csak nevében burgonya, de október végén gyűjtik be, így éppen a tárolási szezonja közepén járunk.
- A zellergumóról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hiszen egész évben ott van a polcokon. Mennyei fogások alapja lehet és segít színesíteni a téli kínálatot – éppen a szezonjában, hiszen a fagyok előtt kell betakarítani, akárcsak a szárzellert.
- A karalábé is egész évben elérhető finomság, késői fajtáját novemberig szedik.
- A hagymafélék se maradjanak ki a sorból, az újhagyma kivételével gyakorlatilag az összes fajta szezonálisan is elérhető.
- A káposztafélék csodálatos választásnak bizonyulnak télen, már ránézésre is frissek és ropogósak – okkal. Fejeskáposzta, vöröskáposzta, kelkáposzta, kínai kel és ott van még a fodros kel, amiből egész télen szedegethetsz a kertedben.
- A retekben az a jó, hogy többször is ültethető az évben. Bár a fő szezonja a tavaszi és a kora nyári időszak, a fekete retek sokkal nagyobb időszakot fed le – és most is aktuális a fogyasztása.
- A tökféléket az ősszel azonosítjuk, pedig az igazság az, hogy javában tart a szezonja nem csak a sütőtöknek, hanem a főzőtöknek is.
- Szerencsére a száraz hüvelyesek nem csak olcsóak, hanem egész évben elérhetőek és rendkívül változatossá teszik a fogásokat.
Végül pedig kiemelném a csírákat és a mikrozöldeket, amiket ti magatok is nyugodtan termeszthettek otthon. Egyetlen fontos tényező, amire figyelnetek kell, hogy mindig bio minősítésű magokat csíráztassatok. Jöhetnek nem csak a „klasszikus” csírák, hanem a bio hüvelyesek és gabonafélék is!
Ha még részletesebb összefoglalóra és elkészítési módszerekre is kíváncsi vagy, akkor a könyvem harmadik fejezete lesz nagy segítségedre: ebben gyűjtöttem össze, milyen alapanyagok állnak a rendelkezésünkre növényi étrenden, továbbá azt is, hogyan tudjuk őket beilleszteni a mindennapjainkba.