Mi van a tojásban, amit pótolnod kell?

Vegán életmód tanácsadó vagyok és jómagam is növényi étrendet követek, úgyhogy kicsit fájó ezt írnom. Azonban tény, hogy ha szigorúan csak az egészségügyi szempontokat vizsgáljuk, akkor sosem egy-egy étkezés lesz az, ami meghatározza az egészségünket. Akkor sem, ha az egy brutálisan rossz vegán kaja és sajnos akkor sem, ha az egy állati eredetű fogás. A vegánok számára nincs megengedhető mennyiségű állati eredetű „termék”, és az indokaik teljesen érthetőek: a kevés húsért is meghal egy állat, a kevés tejért és a pár tojásért is szenvednek szegények.

Viszont, mikor csak és kizárólag az egészséget vesszük figyelembe (ami nekem is nagyon nehéz már), akkor nem mondhatjuk azt, hogy valakit az alkalmi hús-, tojás- vagy tejtermékfogyasztás fog megbetegíteni. A kulcsszó viszont az alkalmi, amihez bátran hozzávehetjük még a minőséget is. Márpedig a mai mindenevőkre ez a két megállapítás távolról sem igaz: a túlnyomó többség nem figyel sem a minőségre, sem a mértékre. Az eredmény látszik is a társadalmunk egészségügyi állapotán.

Mikor valaki váltani szeretne és bejelentkezik hozzám egy konzultációra, akkor sosem arra hívom fel a figyelmét, mennyire káros önmagában egy-egy állati eredetű fogás. Inkább arra próbálok rávilágítani, hogyan és miért érdemes elhagyni ezeket az „alapanyagokat”. Ennek oka az, hogy minden egyes élelmiszernek vannak pozitív vonatkozásai, egészséges összetevői. Egyértelmű, hogy ez alól a tojás sem kivétel. De sosem az a kérdés, miért jó valami, amit megeszünk, hanem az, hogy mit viszünk még be vele a szervezetünkbe! Allergéneket? Ízfokozókat? Aromákat? Mesterséges adalékanyagokat? Telített zsírt? Rengeteg kalóriát? Ha ebből a szemszögből nézzük az étkezést, akkor máris egyértelmű, miért kell növényekre, vagy legalább túlnyomórészt növényekre építenünk az étrendünket.

Lássuk, mit és milyen formában célszerű pótolnod, ha elhagyod a tojást!

Szelén: Számos növényben megtalálható, de kiemelésre méltó közülük a brazil dió, amiből egy darabot legalább 3-4 naponta érdemes megenned.

A-vitamin: Magas A-vitamintartalma van a zöld és a narancssárga növényeknek, ezeket érdemes előnyben részesítened.

B1-vitamin: Ebben garantáltan nem szűkölködik a növényi étrend, sok B1-vitamin van a hüvelyesekben, diófélékben.

B2-vitamin: Szintén a diófélék, főleg a földimogyoró és a zöld levelesek tartalmaznak sok B2-t.

B5-vitamin: Nagyon könnyű pótolni, ugyanis a teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban, keresztesvirágúakban is sok van belőle.

Folsav: Spárga, spenót, leveles zöldek, bab, brokkoli, gyümölcsök… Mindegyikben ott bújik a folsav!

Kolin: Valóban több van benne a tojásban, mint bármi másban, de a kolin nem az állati eredetűek sajátossága. Megtalálod még a szójában, a búzacsírában, a zöld- és a csicseriborsóban is nagyobb mennyiségben.

Vas: Vasban nagyon gazdagok a zöld levelesek, ezeket érdemes rendszeresen fogyasztanod, kis citromlével meglocsolva, ami elősegíti a felszívódást.

A sort még persze folytathatnánk, de a cél csupán annyi volt, hogy megmutassam, gond nélkül fedezhető növényi forrásokból mindaz, amiért a tojást érdemes enni. Ráadásul, ha ezekkel az alapanyagokkal pótolod a tojásból származó tápanyagokat, akkor nem kell aggódnod sem egy alapvetően allergizáló étel, sem a koleszterinszinted, sem a túl magas zsírbeviteled miatt.